Nederlandse Zorgautoriteit


NZa: B-segment kan met 10% worden uitgebreid

Publicatiedatum: 29-05-2008

Nader advies uitbreiding B-segment per 2009

Het vrije deel van de ziekenhuiszorg, het B-segment, kan in 2009 worden uitgebreid. Onder andere de zorg bij slechte doorbloeding, zoals hartinfarct, komt in aanmerking voor overheveling naar het vrije deel van de ziekenhuiszorg. In april heeft de NZa al een advies uitgebracht. Omdat VWS in de tussentijd heeft besloten het DBC verbeterplan niet per 2009 in te voeren, heeft de minster de NZa gevraagd dit advies te herijken. Minister Klink neemt begin juli op basis van onder meer de monitor ziekenhuiszorg van de NZa een besluit over de definitieve uitbreiding van het B-segment.

Op 10 april 2008 stelde de NZa dat vergelijkbare zorg, het specialisme dermatologie en enkele DBCâs bij oogheelkunde vrij kunnen worden gegeven. Voorwaarde daarbij was de invoering van het DBC verbeterplan. Het besluit van de minister om het DBC verbeterplan uit te stellen tot 2010, betekent dat de dermatologie om technische redenen nog niet geheel kan worden vrijgegeven. Ook is het niet mogelijk om de DBCâs voor macula degeneratie (bij oogheelkunde) over te hevelen naar het B-segment, omdat er in 2009 nog geen apart declarabele prestaties zijn voor dure geneesmiddelen.

Bovenstaande heeft tot gevolg dat wat resteert van het april advies een zeer beperkte uitbreiding van het B-segment inhoudt. De NZa acht een dergelijke kleine uitbreiding niet wenselijk. De administratieve lasten daarvan wegen niet op tegen de voordelen. Uitbreiding is daarom pas zinvol als het gaat om een substantieel cluster van samenhangende DBCâs. Daarom heeft de NZa aan de hand van een aantal economische criteria onderzocht welke andere deelmarkt voor overheveling in aanmerking komt. Hierbij heeft de NZa ook rekening gehouden met de technische randvoorwaarden van het DBC verbeterplan. Bovendien zijn voorstellen van stakeholders meegewogen over welke zorg zij geschikt vinden voor vrije prijsonderhandeling. Op basis van deze analyse adviseert de NZa om, naast de vergelijkbare zorg en specifieke DBCâs voor oogheelkunde en dermatologie, ook de zorg bij slechte doorbloeding (oftewel ischemische aandoeningen) over te hevelen naar het B-segment. Dit is een samenhangende groep DBCâs die voldoet aan alle criteria. In totaal komt de uitbreiding neer op 9,9%. Een verdergaande uitbreiding acht de NZa niet wenselijk vanwege verschillende risicoâs die dat met zich meebrengt, onder meer voor de stabiliteit van het FB-systeem (het niet-vrije deel) en voor de continuïteit van de zorg bij instellingen met een groot B-segment.

Begin juli levert de NZa de monitor B-segment 2008 op. De monitor schetst de algemene ontwikkelingen in de markt en de invloed die deze hebben op de publieke doelen kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid. In die analyse neemt de NZa ook de contractafspraken voor 2008 mee. Gister (28 mei) maakte minister Klink bekend het vrije deel uit te willen breiden tot maximaal 34%. Het advies dat vandaag naar de minister gaat past binnen dit kader. De minister gebruikt de monitor als input voor het definitieve besluit over de uitbreiding van het B-segment. Dit tussentijdse advies heeft als doel dat de technische voorbereidingen voor een eventuele uitbreiding alvast kunnen worden gestart.

Bijlage

* Het advies aan de Minister