Algemene Vereniging Van Beroepsjournalisten in België


AVBB vraagt redacties om beelden van rellen in Anderlecht niet aan Justitie te geven

Het Brusselse parket vordert bij de nieuwsmedia alle beeldmateriaal op dat werd gemaakt over de voorbije rellen in Anderlecht. De AVBB vraagt alle redacties hier niet op in te gaan.

Hier volgt de tekst van het communiqué dat de AVBB dienaangaande heeft verspreid:

"De AVBB heeft kennis genomen van de opeising door het Brusselse parket van alle mediabeelden ook de niet-gepubliceerde of niet-uitgezonden van de voorbije rellen in Anderlecht.

De AVBB vraagt alle redacties zowel fotografen en cameramensen als hun redactieverantwoordelijken om hier niet op in te gaan.

In een democratische rechtsstaat moet iedereen zijn eigen rol spelen: politie en justitie die van ordehandhaver, de media die van berichtgever. De opeising van beelden door justitie getuigt van weinig respect voor de onafhankelijke informatierol die nieuwsmedia hebben.

Bovendien zou het overmaken van de beelden aan justitie de media in een positie van hulpfunctionaris van de politie duwen. Dit creëert ontegensprekelijk belangrijke veiligheidsrisicos voor alle journalisten zowel beeldjournalisten als redacteuren die straks opnieuw de straat opgaan om hun werk te doen.

Het perspectief van Justitie de identificatie van personen in het kader van de rellen in Anderlecht weegt in deze niet op tegen de belangen inzake persvrijheid.

Niets belet Justitie intussen om (opnieuw) kennis te nemen van de beelden die de nieuwsmedia zelf hebben gepubliceerd of uitgezonden."