Politie Zaanstreek-waterland

Het verhaal anders

Purmerend, 29-05-2008 o Donderdag 29 mei, publiceerde het Noordhollands Dagblad onder de kop 'Rico (12) wil niet meer bij de politie' een nieuwsbericht dat vier Purmerendse kinderen door de politie zijn opgepakt omdat zij met namaakvuuwapens op straat speelden. Een verontwaardigde reactie is logisch. Maar de werkelijkheid is net even anders dan het artikel in de krant doet vermoeden.

De feiten op een rijtje:

De kinderen speelden op straat met namaakvuuwapens. Het speelgoed was zó goed nagemaakt dat een agenten twee keer moesten kijken om te zien dat het nepwapens waren.

De agenten spraken de kinderen aan en wezen hen op het gevaar. Er kunnen situaties ontstaan waardoor mensen agressief reageren of juist erg angstig worden bij het zien van dit soort wapens.

De kinderen zijn met de politieman en -vrouw meegegaan naar het bureau en niet -zoals in het artikel wordt gesuggereerd- 'in de auto geduwd'. Zij werden meegenomen om aan het bureau even de personalia te noteren, de ouders van een en ander in kennis te stellen en een verklaring te printen waarin afstand gedaan kan worden van de eigendommen.

Eén van de namaakvuurwapens zou zijn gekocht bij de Marskramer. De andere wapens zouden zijn gekocht op de Zwarte Markt in Beverwijk en gewonnen op de kermis en juist dié voorwerpen zijn lastig van echte vuurwapens te onderscheiden.

Het gevaarlijk ogende 'speelgoed' is niet in beslag genomen, maar door de kinderen vrijwillig ingeleverd.

De ouders van drie van de vier kinderen toonden begrip voor de actie van de politie.

Er is geen proces-verbaal opgemaakt. De kinderen hoeven ook niet naar HALT.