MS onderzoek van VUmc meest geciteerde Nederlands onderzoek

29/05/2008 14:55

VU Medisch Centrum

In de ranglijst van meest geciteerde medische artikelen waaraan Nederlandse onderzoekers hebben meegewerkt staan dit jaar artikelen van het MS Centrum Amsterdam van VU medisch centrum op de plaatsen een en drie. Onder de titel 'Superieure studies: het beste van klinische wetenschap' publiceert het blad Medisch Contact vandaag zijn jaarlijkse ranglijst. De artikelen van MS Centrum Amsterdam betreffen beide de werkzaamheid en veiligheid van het middel natalizumab bij multiple sclerose. De betrokken onderzoekers zijn prof. Chris Polman en prof. Frederik Barkhof. Dergelijk hoge klasseringen zijn niet eerder ten deel gevallen aan VUmc onderzoekers.

In een reactie zegt Polman extra verrast te zijn over de hoge klassering, omdat MS niet zo'n veelvoorkomende aandoening is. Toediening van natalizumab vermindert de mate waarin schubs (plotselinge verslechteringen) zich voordoen met 68 procent ten opzichte van MS-patiënten, die een placebo kregen. Zo schrijft Polman in het artikel in de New England Journal of Medicine van maart 2006. Natalizumab is sinds begin 2007 in Nederland op de markt. Momenteel krijgen veertig tot vijftig patiënten eenmaal per maand op VUmc een infuus met natalizumab. Over hel algemeen reageren de MS-patiënten hier erg goed op.

Een deel van de hoge score wijt Medisch Contact aan de versnelde goedkeuring door de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA en de snelle terugtrekking van de goedkeuring toen bleek dat er ernstige bijwerkingen waren bij drie patiënten. Het artikel van Barkhof beschrijft vooral het risico van het optreden van deze bijwerkingen. De angst voor bijwerkingen bestaat nog steeds, ofschoon zich sinds de goedkeuring in Nederland geen ernstige bijwerkingen hebben voor gedaan. De patiënten die natalizumab krijgen worden wel nog zeer regelmatig gecontroleerd.

Uitgangspunt bij de ranglijsten in Medisch Contact zijn de gegevens van het Leidse Centrum voor Wetenschaps- en Technologiestudies (CWTS). De redactie heeft gekeken naar citaties van klinisch onderzoek die gepubliceerd zijn in internationale medische tijdschriften met een hoge impact zoals the Lancet en de New England Journal of Medicine. Alleen publicaties uit 2006 en 2007 zijn in de ranglijst meegenomen.

VUmc MS Centrum Amsterdam

Het VUmc MS Centrum Amsterdam is in 1998 opgericht en is uitgegroeid tot één van de top vijf MS-centra van de wereld. De internationale bekendheid komt onder andere door de ontwikkeling binnen het centrum van criteria voor de beoordeling van MRI-scans van mensen met MS.

Binnen het multidisciplinaire centrum werken meer dan 60 onderzoekers (neurologen, radiologen, pathologen en celbiologen) samen aan het vinden van antwoorden op wetenschappelijke vragen rond MS.








Vrije Universiteit Amsterdam