Prem bezoekt politie Eindhoven Centrum

Eindhoven Centrum, 29-05-2008 o In het Van Abbe Museum vond op dinsdag 27 mei een bijeenkomst plaats voor het personeel van de politie-afdeling Eindhoven Centrum en jongeren van onder andere Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse afkomst, met als titel: 'Doe je mee of niet?'

Onder leiding van Prem Shivram Shaw Radhakishun, bekend van televisieprogramma PREMtime, discussieerden zij over de manier waarop jongeren en politie met elkaar omgaan.

Macht
De niet-Westerse allochtoon voelt zich niet altijd begrepen door de politie: "Ze gaan op macht zitten." Maar als er doorgevraagd wordt geven ze ook toe dat ze niet allemaal over een kam geschoren moeten worden. En ja, de politie in Marokko daar word je helemaal niet blij van. Wat dat betreft is het in Nederland beter. De agent voelt zich ook niet altijd serieus genomen en klaagt dat er geen respect voor gezag meer is.

Discussie
Het lijkt op een patstelling. Maar toch kwamen beide groepen dinsdag wat dichter bij elkaar. Prem leidt de podiumdiscussie tussen agenten en jongeren met verve. Hij krijgt zelfs een aantal mensen zover dat ze op het podium van rol verwisselen: de agente kruipt in de huid van de jongere en andersom. Prem neemt het op voor de politie: "Ze riskeren zelfs kogels voor 1400 euro per maand. Ze zorgen voor je als je in nood bent. Ze verdienen ons respect. Toen ik nog advocaat was heb ik gemerkt dat ze feedback belangrijk vinden, er open voor staan."

Prem

Vrijheid en openheid
De discussie laait soms hoog op. En dat is goed. Bij de afsluiting complimenteert afdelingchef Tako Jan Gosen alle deelnemers: "Jullie hebben het toch maar gewoon gedaan: in alle vrijheid en openheid zijn jullie jezelf gebleven. Het begin is gemaakt om dichter bij elkaar te komen."