ArchiMate wordt wereldtaal

29/05/2008 15:05

Telematica Instituut

The Open Group neemt Nederlandse standaard in bedrijfsarchitectuur over.

Enschede, 29 mei 2008 - ArchiMate, een succesvolle taal voor het modelleren, analyseren en visualiseren van relaties tussen bedrijfsdomeinen, is gisteren overgenomen door The Open Group. Daarmee groeit een ontwikkeling van Nederlandse bodem uit tot een open standaard van wereldformaat.

Productlanceringen die worden uitgesteld en die niet binnen budget blijven, zijn een doorn in het oog van elke ondernemer. Maar hoe schat je van te voren in welke consequenties één enkele beslissing voor de rest van de organisatie heeft? ArchiMate is een onafhankelijke beschrijvingstechniek om de samenhang tussen verschillende bedrijfsdomeinen te modelleren en visualiseren. Daarmee hebben beslissers een machtig wapen in handen om de gevolgen van veranderingen over de gehele breedte van de organisatie te overzien, in te plannen en te communiceren. "Zo kunnen ze snel reageren op andere klantbehoeften en bedrijfsdoelen, zonder dat de veranderingen tot chaos leiden", zegt Henry Franken, de toekomstige voorzitter van het ArchiMate Forum van The Open Group.

Een consortium van ondernemingen, organisaties en kennisinstellingen onder leiding van het Telematica Instituut ontwikkelde ArchiMate tussen 2002 en 2004. Sinds vorig jaar gaat ArchiMate als zelfstandige stichting door het leven, die zich de internationale acceptatie van de open standaard tot doel stelde. Met de overname door The Open Group is ArchiMate volgens Marc Lankhorst van het Telematica Instituut verzekerd van een plaats in de geschiedenis: "ook bij andere standaarden, zoals de Unified Modeling Language voor het beschrijven van software en TOGAF als methode voor architectuurontwikkeling, hebben we gezien dat internationale standaardisatie van methoden en technieken een enorme impuls aan het vak geeft".

The Open Group maakt zich als wereldwijd consortium van ondernemingen en kennisinstellingen sterk voor een verbetering van de toegang tot geïntegreerde informatie binnen en tussen organisaties. Daarvoor zet de groep open standaarden in. Bekende voorbeelden daarvan zijn onder andere het besturingssysteem UNIX(R) en het protocol voor draadloze communicatie applicaties WAP.





http://www.archimate.org