VVD


29-5-2008

Nekschot behandeld als vluchtgevaarlijke crimineel

Schijn van politieke arrestatie niet weggenomen.

In de brief over de aanhouding van cartoonist Gregorius Nekschot, die CDA-minister Hirsch Ballin vandaag naar de Kamer heeft gestuurd, schrijft hij dat de woning van de cartoonist is binnengevallen om te voorkomen dat Nekschot `relevant bewijsmateriaal zou kunnen wegmaken'. VVD-fractievoorzitter Rutte: "Alsof hij een vluchtgevaarlijke crimineel zou zijn. Bovendien: zijn cartoons waren allang op internet en in tijdschriften gepubliceerd."

De `bestaande jurisprudentie' waar Hirsch Ballin in zijn brief naar verwijst, biedt volgens Rutte juist geen aanknopingspunten voor zo'n massieve arrestatie. Recente uitspraken wijzen op uiterste terughoudendheid ten aanzien van vervolging in dit soort zaken. "Deze arrestatie was onnodig intimiderend en versterkt de neiging tot zelfcensuur in onze samenleving", aldus Rutte.

Hirsch Ballin schrijft verder dat in dit geval een `uiterst gevoelige afweging' moest worden gemaakt. Rutte: "Dan lijkt het mij logisch dat het OM ook de minister geïnformeerd heeft, voordat het tot arrestatie overging. Maar over de rol van de minister zelf is in de brief niets terug te vinden. Dat is een zwaktebod."

Rutte concludeert: "Hirsch Ballin is er totaal niet in geslaagd de schijn weg te nemen dat het hier een politieke arrestatie betreft. Die donkere wolk hangt nog volledig boven de markt. De vrijheid van meningsuiting moet dagelijks op dit kabinet en op het CDA bevochten worden."