Gemeente 's-Hertogenbosch

29-05-2008
Centra voor Jeugd en Gezin: Gemeente gaat voor preventie

In 2012 moeten alle gemeenten beschikken over Centra voor Jeugd en Gezin. 's-Hertogenbosch wil deze centra inzetten om het preventief jeugdbeleid een impuls te geven richting de thema's opvoeden en opgroeien. De Centra voor Jeugd & Gezin zijn bedoeld voor álle inwoners die vragen hebben over opvoeden of opgroeien. Het doel is om zes centra op wijkniveau te realiseren, vooralsnog wordt tot 2012 volstaan met twee. Bedoeling is dat de gemeenteraad hierover in juni een definitief besluit neemt.

Wat zijn Centra voor Jeugd en Gezin?
Centra voor Jeugd en Gezin zijn bedoeld als laagdrempelig punt voor ouders, kinderen en jongeren. Ze kunnen hier terecht met al hun vragen over opvoeden en opgroeien. Informatie, advies en eventueel lichtpedagogische hulp is snel beschikbaar. Ouders, kinderen en jongeren worden niet meer van het kastje naar de muur gestuurd. Indien nodig worden niet de mensen, maar de vragen doorverwezen, zonder dat ouders, kinderen of jongeren er iets van merken. De centra brengen de ondersteuning dicht bij huis, de gezinnen, de ouders, de kinderen, de jongeren.

De wijk in!
De gemeente ziet de fysieke Centra voor Jeugd & Gezin als een aanvulling op de activiteiten die in het kader van opvoeden en opgroeien plaatsvinden in de zogenaamde drie leefmilieus: gezin, wijk en school. Het belangrijkste is dat informatie, advies en ondersteuning dicht bij de gezinnen zelf plaatsvindt om zo effectief mogelijk te zijn. De fysieke centra krijgen daarom een plaats in de wijk op een locatie waar van nature ouders en kinderen komen. Om deze reden wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de consultatiebureaus.

De aanpak met Centra voor Jeugd en Gezin leidt ook tot een gerichter aanbod aan informatie, advies en lichtpedagogische hulp, waarbij sterk wordt ingezet op samenwerking tussen instellingen.

Voortbouwen op zorgstructuur
Naast de inzet voor gezinnen en in de wijken wordt voor de invulling van Centra voor Jeugd en Gezin wordt ook voortgebouwd op de zorgstructuur rondom de peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en scholen. We geven de school als één van de vindplaatsen en actieterreinen inhoud, door een optimale samenwerking onderwijs en jeugdzorginstellingen op en rond de school. Daarnaast bouwen we voort op de successen van de Opvoedingswinkel. Op stedelijk niveau wordt een coördinatie/expertisecentrum voor professionals opgericht dat bestaande kennis zal bundelen en de zorg bij complexe problemen rond jeugd beter gaat afstemmen.

Signaleringssysteem "Zorg voor Jeugd"
Een belangrijk aspect van de Centra is het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd dat door alle 68 Brabantse gemeente wordt gebruikt. Alle instellingen die met jeugd werken kunnen hier hun risicosignalen in opnemen en uitwisselen. Tevens zijn duidelijke afspraken gemaakt over welke instelling wanneer verantwoordelijk is voor de zorg aan een kind of gezin.