Gemeente Helmond


Faillissement St. Lodar El aangevraagd

RWE Obragas NV heeft het faillissement aangevraagd van de Molukse welzijnsinstelling Lodar El vanwege betalingsachterstanden bij de energielevering.

De advocaat van het stichtingsbestuur suggereert dat alleen de gemeente met het verstrekken van een subsidie het faillissement kan voorkomen. Dat is echter niet het geval. Als blijkt dat Lodar El recht zou hebben op een subsidie, dan nog kunnen deze subsidiegelden niet gebruikt worden om openstaande schulden van derden te voldoen. Volgens de vastgestelde subsidieregeling moet de subsidie namelijk worden gebruikt voor integratieactiviteiten voor de Molukse gemeenschap In Helmond. Slechts een klein deel van deze gelden mag worden gebruikt voor huur en aanverwante kosten.

Geen tweede schuldsanering
Sinds 2007 werkt de gemeente met een uniform systeem voor het subsidiëren van accommodaties. Vrijwilligersorganisaties krijgen alleen subsidie in huisvestings- en aanverwante kosten als zij gebruik maken van een bestaande multifunctionele accommodatie of schoolgebouw. Voor eigen panden of panden met alleengebruik wordt geen subsidie meer verstrekt.
De stichting Lodar El huurt het pand Van Speijkstraat 65 van de gemeente. Kort na het afsluiten van de laatste huurovereenkomst in 2006 zijn betalingsachterstanden opgetreden. In 2007 zijn betalingsregelingen voorgesteld die niet zijn nagekomen. Inmiddels loopt er een procedure bij de kantonrechter waarin de achterstallige huurpenningen worden opgeëist en ontbinding van de huurovereenkomst wordt gevorderd.
In 2000 zijn al soortgelijke schulden van de stichting Arafura, voorganger van Lodar El, gesaneerd. Het gemeentebestuur is niet van plan om deze kosten voor de tweede keer te saneren.

Subsidieverzoeken
Het stichtingsbestuur is meermalen zeer indringend geïnformeerd over de voorwaarden, die aan het verstrekken van subsidies worden gesteld. Waar mogelijk zijn door de gemeente maximale inspanningen verricht om indieningtermijnen te verlengen en subsidievragen aan te laten vullen. Desondanks heeft het stichtingsbestuur van Lodar El onvolledige subsidieaanvragen ingediend, die volgens de gemeente niet toegekend kunnen worden. Er loopt op dit moment een bezwaarprocedure waarin het afwijzende subsidiebesluit juridisch wordt getoetst. Het gemeentebestuur onderschrijft weliswaar het maatschappelijk belang van de activiteiten van Lodar El, maar kan en wil niet tornen aan de subsidievoorwaarden om precedentwerking richting andere verenigingen en instellingen te voorkomen.