Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Reconstructie Boventuin Paleis Het Loo voltooid

De reconstructie van de Boventuin van Paleis Het Loo in Apeldoorn is voltooid. Op 29 mei 2008 is de officiële opening en een dag later gaat de zeventiende-eeuwse tuin open voor publiek. Aarnout Muizer, directeur Projecten, draagt tijdens de opening de tuin vanuit de Rijksgebouwendienst over aan Paleis het Loo. In de afgelopen maanden vonden de meest ingrijpende herstelwerkzaamheden plaats sinds de opening van het paleis als museum in 1984. De tentoonstelling 'Zwierig binnen de perken' geeft een overzicht van deze reconstructie.

In de jaren 1977-'84 zijn bij de restauratie van Het Loo het paleis en de tuin grotendeels in oorspronkelijke staat teruggebracht. Door de aanwezigheid van een aantal bomen was dit voor het achterste deel van de tuin, de Boventuin, echter niet tot in detail mogelijk. Doordat de bomen aan het einde van hun leven waren en door de herontdekking van een gedetailleerde 18de-eeuwse tekening van de tuin in een Duits archief, is dit 25 jaar later wel mogelijk geworden.

Onder verantwoordelijkheid van de Rijksgebouwendienst is het ondergrondse sproeisysteem vernieuwd en zijn de paden teruggebracht naar oorspronkelijke breedte. Ook de beplanting is zoveel mogelijk op het originele ontwerp aangepast; zo is er dit voorjaar kattenstaart (Amaranthus) opgeplant, de lievelingsbloem van koningin Mary.

Tot en met 28 september 2008 is op Paleis Het Loo de tentoonstelling 'Zwierig binnen de perken' te zien, met getekende, gedrukte en geschilderde voorstellingen van de Boventuin. De beelden dateren uit de periode 1692-2008. Ook is er een fotopresentatie ingericht met toelichting op de restauratiewerkzaamheden.

* Zie voor meer informatie www.paleishetloo.nl