Gemeente Tilburg

29-5-2008
Kindereiland Udenhout is beste idee van de stad Kinderraad Udenhout wint eerste kinderraadsvergadering

Het idee voor een kindereiland in Udenhout is gisteren tijdens de eerste Tilburgse kinderraadsvergadering verkozen tot het beste idee van de stad. Bedenker van het idee, de kinderraad Udenhout, ontving een cheque van 9000 euro om het idee uit te voeren.

Acht kinderraden en -persbureaus uit de stad dongen gisteren met hun ideeën mee voor het beste idee van de stad. Tijdens de centrale kinderraadsvergadering presenteerden zij plannen om van hun buurt een nog fijnere plek te maken. Ook debatteerden zij over elkaars plannen en konden zij elkaar punten toekennen. De stemming was tot het laatst toe spannend maar uiteindelijk kreeg het idee voor een kindereiland in Udenhout de meeste stemmen.

Wethouder Marieke Moorman (Jeugdparticipatie) vervulde als loco burgemeester de rol van voorzitter van de eerste stedelijke kinderraadsvergadering in Tilburg: "Ik ben erg onder de indruk van de inzet van de kinderen. Ze presenteerden hun plannen allemaal op hun eigen manier en stelden elkaar kritische vragen. Het was net een echte raadsvergadering, maar dan veel meer gedisciplineerd. De bedoeling was om de kinderen te betrekken bij wat er in hun stad gebeurt en hen kennis te laten maken met de besluitvormingsprocessen van de gemeente. Dat is zeker gelukt."

Kindereiland Udenhout
Het plan voor een kindereiland in Udenhout bestaat uit een speelplek waar kinderen onder toezicht op een veilige manier met elkaar kunnen spelen. Met diverse soorten speelgoed, zoals skelters en steps maar ook ballen, stelten enzovoorts. Het kindereiland heeft als doel dat de kinderen met elkaar leren spelen en dat ook ouders meer contact met elkaar krijgen. De kinderraad Udenhout vindt het namelijk jammer dat het onderlinge contact tussen de kinderen in Udenhout niet zo groot is.
De komende tijd zal de kinderraad in overleg met de gemeente aan de slag gaan om het plan uit te voeren. "Zo moeten we nog een geschikte locatie zoeken en is het natuurlijk ook de vraag of ze het hele eiland met 9.000 euro neer kunnen zetten", aldus Marieke Moorman. "Maar ook dit is voor de kinderen een voorbeeld van hoe het in de echte politiek gaat. Misschien moeten ze nog op zoek naar sponsors of andere subsidiepotjes. Ook de andere deelnemers heb ik deze tip gegeven om hun plannen, die ik allemaal heel waardevol vond, toch uit te kunnen voeren."