Woonbond


29-05-2008

Spaarlamp moet veel goedkoper

De prijs van spaarlampen moet fors omlaag. Pas dan zijn consumenten te verleiden energiezuinige verlichting aan te schaffen. Dat staat in het advies 'Groen licht voor energiebesparing', dat de 'taskforce verlichting' eind mei aan minister Cramer van Milieu heeft aangeboden. De prijs kan omlaag als de btw omlaag gaat en de importheffing wordt afgeschaft.

Eind 2011 mogen nergens meer gloeilampen meer worden verkocht van 60Watt of meer en vanaf 2013 is de verkoop helemaal verboden. De gloeilamp is zeer energieonzuinig. Hij geeft 95% warmte en slechts 5% licht. Spaarlampen zijn ongeveer 75% energiezuiniger. Dat geldt ook voor led-verlichting, energiezuinige tl-lampen en de eco-halogeenlamp. Het hele pakket aan maatregelen moet ertoe leiden dat het elektriciteitsverbruik door verlichting van een gemiddeld huishouden met ongeveer de helft zijn verminderd t.o.v. 2007.

Het sleutelwoord van de taskforce is 'verleiding'. Dat gebeurt via de detailhandel uitbreiding van het assortiment energiezuinige verlichting -, de installatiebedrijven en een publiekscampagne. Alle huishoudens in Nederland ontvangen dit of volgend jaar informatie over energiezuinige verlichting.