Gemeente Zeist

21-05-2008:BuurtagendaÂs als nieuw instrument Wijkgericht Werken Laatst gewijzigd: 29 mei 2008

Datum 21 mei 2008

Buurtagenda's als nieuw instrument Wijkgericht Werken

Binnenkort start de gemeente Zeist met het opstellen van twee pilot-buurtagenda's in Couwenhoven (Zeist West) en in Carré (Zeist Centrum). Buurtbewoners en het wijkteam stellen samen een buurtagenda op, waarin ze weergeven welke activiteiten en maatregelen nodig zijn om hun buurt te verbeteren. Inwoners worden op deze manier uitgenodigd mee te doen in de ontwikkeling van hun buurt!

Dirk Gudde, wethouder Wijkgericht Werken, is enthousiast over het instrument: "De buurtagenda biedt ons de mogelijkheid om maximaal in te spelen op de wensen van buurtbewoners en gebruik te maken van hun creativiteit om de leefbaarheid in de buurt te verbeteren!". "De buurtagenda staat dicht bij de buurtbewoners en ik ben erg benieuwd wat zij vinden van hun buurt. Wat gaat goed, wat moet beter of anders in hun buurt? Het is belangrijk dat burgers hun mening kunnen geven, ideeën kwijt kunnen en ook actief mee kunnen helpen in het verbeteren van hun buurt. Het werk in de buurt is nooit af!"

Wijkgericht werken is een samenwerkingsverband tussen gemeente, de Zeister woningcorporaties, Politie Regio Utrecht district Binnensticht en MeanderOmnium. De gemeente Zeist is opgedeeld in vijf wijken die elk bestaan uit een aantal buurten. In Zeist Noord en Den Dolder, Bosch en Duin en Huis ter Heide is eerder ervaring opgedaan met het ontwikkelen van een wijkvisie die zich richt op het niveau van de wijk en die een periode van 5 jaar beslaat. De gemeente en de partners in wijkgericht werken willen nu graag ervaring opdoen met het instrument Buurtagenda. Deze buurtagenda's vormen op buurtniveau een middel om gerichte activiteiten en maatregelen te treffen in de komende twee tot maximaal drie jaar.

Het is de bedoeling dat de twee buurtagenda's eind 2008 zijn opgesteld en dan zal het proces van de tot standkoming worden geëvalueerd. Na afronding van de evaluatie besluit de Raad volgend jaar op welke wijze de gemeente verder gaat met buurtagenda's, wijkvisies en vergelijkbare instrumenten. De gemeente zal de inwoners en andere betrokkenen van de buurten Couwenhoven en Carré nog voor de zomervakantie benaderen met informatie over de buurtagenda's.