Gemeente Scheemda


Project De Mantelzorger aan het Woord van start.

Na een periode van voorbereidende werkzaamheden was op dinsdag 20 mei het moment aangebroken dat van start gegaan kan worden met het bezoeken van mantelzorgers om van henzelf te horen welke hulp of ondersteuning zij kunnen gebruiken om het zorgen vol te houden. Vrijwilligers van Stichting Welzijn Oldambt sloten op deze dag hun scholing af en kunnen nu op pad om de ruim 20 mantelzorgers te bezoeken die zich hiervoor inmiddels hebben aangemeld. Wethouder Dineke van de Bergh reikte hen in de Boschpoort de certificaten uit en gaf het startschot door te zeggen dat het tijd werd dat de mantelzorger aan het woord komt: "Want zo vanzelfsprekend als mantelzorg wordt ervaren zo onvanzelfsprekend is het dat de mantelzorger zegt dat zij/hij het er soms moeilijk mee heeft. Aan de vrijwilligers de taak om de vraag van de mantelzorgers boven tafel te krijgen. Dit is geen eenvoudige opgave: mantelzorgers klagen per definitie immers niet? Ook hebben ze niets nodig. Ze mantelzorgen immers uit liefde en uit plichtsbesef.

Alleen door de mantelzorger te ondersteunen en te waarderen wordt mantelzorg echt vanzelfsprekend". Een mantelzorger zorgt gemiddeld 8 uur per week of meer voor iemand die lichamelijk/psychisch chronisch ziek is, een beperking heeft, dement is of waar sprake is van verslavingsproblematiek. Het "zorgen voor" gebeurt vanuit een persoonlijke relatie en kan veel verschillende vormen hebben. Kortweg gezegd betekent het dat je datgene doet wat iemand zelf niet meer kan en toch nodig is om te kunnen functioneren. Het zorgen wordt vaak naast de eigen, gebruikelijke werkzaamheden gedaan en je bent er eigenlijk nooit los van.

Fienie Eilert, clusterhoofd van het Steunpunt Mantelzorg benadrukte het belang van samenwerking tussen verschillende organisaties om én de mantelzorger te bereiken en met haar/hem in gesprek te raken én er gezamenlijk voor te zorgen dat aan de vraag om de ondersteuning voldaan kan worden. Zij benoemde ook met name het belang van het bereiken van de jonge mantelzorger. Kinderen en jongeren die opgroeien met een gezinslid die psychisch of lichamelijk chronisch ziek is, een beperking heeft of waar sprake is van verslavingsproblematiek.Alhoewel zij dat heel gewoon vinden lopen ook zij het risico op lichamelijke/psychische klachten, verstoring van de emotionele ontwikkeling of is er sprake van schoolverzuim met gevolgen voor hun verdere leven.

Als u mantelzorger bent en het (soms) zwaar vindt maar niet weet of en welke mogelijkheden er zijn om uw situatie te verlichtten of u kent mensen in uw omgeving die mantelzorger zijn, neemt u dan contact op met Trijnie de Roo (consulent) of Aartje Franken (coördinator) van het steunpunt Mantelzorg, Boschplein 2 te Winschoten, tel.nr: 0597-421833.