Provincie Limburg

Persberichten

Limburgroute langs tuinen en cultuurlandschappen Met het aanbrengen van plaquettes in vijf karakteristieke tuinen is deze week de Limburgroute gepresenteerd: een route langs 5 tuinen en 10 cultuurlandschappen in Limburg. Het thema is: Groene geheimen langs de Maas. De Limburgroute is onderdeel van het project European Garden Heritage Network (EGHN) dat bijzondere Europese tuinen en cultuurparken in de schijnwerpers zet.

De Provincie Limburg participeert hierin om de toeristische waarde van de Limburgse tuinen en cultuurlandschappen te versterken. Dit gebeurt door deze in een netwerk met elkaar te verbinden en te presenteren middels de faciliteiten die het EGHN biedt. Een belangrijke rol daarbij is weggelegd voor de website www.eghn.eu waarop in vier talen niet alleen achtergrondinformatie over de tuinen en cultuurlandschappen is te vinden, maar ook bezoekersinformatie: wat zijn de openingstijden, is er parkeergelegenheid, een restaurant?

De vijf geselecteerde Limburgse tuinen zijn representatief voor twee eeuwen tuinarchitectuur in Limburg. Zo is de Kasteeltuin Wijlré een historische, de tuinen van Huys de Dohm (Welten) zijn cottage tuinen, de Heerenhof Maastricht heeft tuinkamers, de Rhulenhof (Ottersum) heeft een moderne tuin en in Terwinselen is de botanische tuin te bezoeken. In deze laatste is deze week een informatiecentrum voor de Limburgroute ingericht.

De tien cultuurlandschappen die in de route zijn opgenomen zijn: Parc Gravenrode, Amerikaanse begraafplaats Margraten, Vestingwerken Maastricht, Kasteelpark Elsloo, Grensmaas Meers, Groote Peel, Maasduinen Noord, Maasduinen Zuid, Abdij Rolduc en Savelsbos Ryckholt. Informatie over de bijzondere karakteristieken van deze cultuurlandschappen is te vinden op www.eghn.nl.

De landen die naast Nederland in het EGHN vertegenwoordigd zijn, zijn Engeland, Frankrijk, Duitsland en België. In totaal bestaat het EGHN uit 16 partners in 5 landen; de Provincie Limburg is een van die 16. De Limburgroute is de 11e route van het netwerk.

De Limburgse tuinen en cultuurlandschappen worden gepresenteerd als route, maar zijn uiteraard ook afzonderlijk te bezoeken.

29-5-2008 15:24