ABVAKABO FNV

Bond maakt plan voor mensen met arbeidshandicap

Voeg de reïntegratie budgetten samen, laat CWI en UWV mensen met een arbeidshandicap indiceren en bied ze een passend traject met een garantie op werk. Dat staat in een plan dat Abvakabo FNV vandaag aan de Commissie fundamentele herbezinning WSW heeft aangeboden.

Abvakabo FNV maakte het plan voor 900.000 mensen met een arbeidshandicap. Het gaat dan over mensen met Wajong- , WIA-, WAO-uitkering en mensen met een sociale werkvoorziening indicatie. De bond gaat uit van maatwerk. Het gehele proces van aanmelding tot en met plaatsing zou een gemeentelijke verantwoordelijkheid kunnen zijn, waarbij alle reïntegratie gelden op één hoop kunnen worden geveegd.

Volgens het plan van Abvakabo FNV krijgt de arbeidsgehandicapte eerst een grondige en diepe indicatie en inidividuele analyse door CWI/UWV. Vervolgens komen mensen terecht in een werk, in een opleiding, een combinatie van beide of in andersoortige reïntegratie-activiteiten. Na een periode van maximaal 12 maanden wordt een uitstroomanalyse gemaakt. Daarna stromen mensen door naar een reguliere baan, een detacheringsbaan of naar de werkvoorziening.

Abvakabo FNV beseft terdege dat alle plannen die gemaakt worden staan of vallen met de bereidheid van werkgevers om mensen met een arbeidshandicap in dienst te nemen. Het geringe effect van de no riskpolis en loonkosten subsidies geven weinig hoop. De bond wil dan ook een klemmend beroep doen op staatssecretaris Aboutaleb om alles uit de kast te halen om werkgevers te bewegen ook deze doelgroep werk te bieden.

Lees ook de brief van Abvakabo FNVaan de Commissie fundamentele herbezinning WSW.