Ministerie van Defensie

29-05-2008 16:00

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN (VIDEO)

Defensie

19 tot en met 25 mei
De afgelopen week stond in Uruzgan in het teken van de door de TFU-geleide operatie Zier Tufaan (Gele Storm). Deze operatie had meerdere doelen: het handhaven van de successen van de eerdere operaties Patan Ghar en Now Ghar, het belemmeren van de tegenstander in mogelijke toekomstige activiteiten en de ondersteuning van Australiërs bij de bouw van infrastructuur in de Baluchi-vallei.

Video: doorzoeken van quala in Chora

Zier Tufaan vond plaats in overleg met Afghaanse lokale autoriteiten en in nauwe, succesvolle samenwerking met eenheden van de Afghan National Army (ANA). Tijdens Zier Tufaan werden TFU-eenheden ingezet in Chora, Deh Rashan, de Baluchi vallei en de omgeving van Deh Rawod. Door een grote militaire aanwezigheid op verschillende plaatsen tegelijkertijd was het mogelijk om goed zicht te krijgen op de huidige situatie in het gebied. In het Chora-district en de omgeving van Deh Rawod hebben eenheden een luchtmobiele inzet gedaan, waarbij Chinook-transporthelikopters van de Nederlandse Air Task Force (ATF) waren betrokken.

Voor de aan te leggen nieuwe infrastructuur in de Baluchi-vallei werd een grote hoeveelheid materiaal vervoerd vanuit Tarin Kowt. Nederlandse, Australische en Afghaanse troepen zorgden voor de beveiliging rondom de bouw. Het gaat daarbij onder meer om een brug en een ANA-patrouillebasis en een politiestation.

Samen met de ANA vonden er op basis van verkregen inlichtingen gerichte doorzoekingen van quala's plaats. Hierbij troffen de eenheden verschillende wapenopslagplaatsen, munitie en drugs aan, maar ook materiaal om Improvised Explosive Devices (IED's) te fabriceren. Tijdens deze zoekacties hebben ANA-militairen verschillende mensen aangehouden op verdenking van vijandelijke activiteiten. In het noorden van de Baluchi vallei vernietigden F-16's van de ATF een (onbemande) observatiepost van de tegenstander. TFU- en ANA-militairen zijn tweemaal beschoten door vijandelijke eenheden, eenmaal werd dit vuur beantwoord door de ANA, waarbij mogelijk slachtoffers zijn gevallen.

Militairen van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) hebben contact gehad met bewoners aan de westzijde van de Helmand rivier nabij Deh Rawod. Uit deze gesprekken kwam naar voren dat er voedseltekorten dreigen in het gebied. Oorzaak hiervan is onder meer het feit dat boeren in een eerder stadium hun akkers niet konden inzaaien vanwege vijandelijke activiteiten. Ook mislukten oogsten door overstromingen. Het PRT blijft de situatie nauwlettend volgen en houdt contact met de Afghaanse overheid, de UNAMA en het World Food Program zodat maatregelen worden getroffen.

Naast de inzet ten behoeve van de TFU ondersteunden ATF F-16's door middel van wapeninzet ISAF-troepen in de provincies Helmand en Paktika. Hierbij zijn mogelijk slachtoffers gevallen. Een Nederlandse Apache-helikopter kwam eenmaal in actie in Helmand, waarbij het boordkanon werd gebruikt om waarschuwingsschoten af te vuren. Kandahar Air Field (KAF) was opnieuw een aantal malen doelwit van raketaanvallen. Daarbij werd minimale schade aangericht aan de infrastructuur en vielen geen slachtoffers.

Op KAF staan de F-16's en Chinooks van de Air Task Force gestationeerd. Ook is er het commando van ISAF Regional Command South gevestigd. Verder is KAF de thuisbasis van de Canadese Task Force Kandahar en gebruiken meerdere ISAF-partners het veld als toegangsbasis tot Zuid-Afghanistan.