Rechtbank Haarlem


Rechtbank Haarlem voert snelrecht in

Vanaf 1 juni 2008 voert de rechtbank Haarlem in overleg met het arrondissementsparket Haarlem en de balie snelrecht in voor een bepaalde categorie strafzaken. Het gaat om zaken die aan de volgende voorwaarden voldoen:


- simpele politierechterzaak waarin geen verder onderzoek nodig is
- een verdachte die bekent maximaal twee feiten waarvan het Openbaar Ministerie de verdachte beschuldigt

- voorgeleiding en niet geschorste inbewaringstelling door de rechter-commissaris

- de verdachte is geen veelpleger

- geen rapportage over de verdachte nodig (bijvoorbeeld van de reclassering).

Zaken die voldoen aan deze criteria merkt het Openbaar Ministerie aan als geschikt voor snelrecht. Bij de voorgeleiding aan de rechter-commissaris (RC), zal de RC de verdachte en zijn/haar advocaat vragen om akkoord te gaan met behandeling van de zaak via snelrecht. De akkoordverklaring wordt opgeschreven in het proces-verbaal van de voorgeleiding bij de RC en houdt in dat de verdediging afstand doet van het recht om (ingewikkelde) verweren te voeren of nader onderzoek te vragen. Wordt de verdachte door de RC in bewaring gesteld, zonder deze bewaring te schorsen, dan wordt de zaak daarna niet eerst aan de raadkamer gevangenhouding voorgelegd, maar binnen 14 dagen na voorgeleiding bij de rechter-commissaris ingepland voor behandeling door de politierechter.

In 2005 was al een aanzet gegeven tot het invoeren van snelrecht. Snelrecht is vanaf die datum echter mondjesmaat toegepast. Een nieuwe werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de rechtbank Haarlem, het arrondissementsparket Haarlem en de locale balie hebben het snelrecht weer nieuw leven ingeblazen. In oktober 2008 zal het snelrecht worden geëvalueerd.

Bron: Rechtbank Haarlem
Datum actualiteit: 29 mei 2008 Naar boven