Gemeente Dongen


Gemeente Dongen beschermt oeverzwaluw

Op het terrein van nieuwbouwlocatie De Beljaart heeft zich een bijzondere groep nieuwe bewoners gemeld. Een kolonie oeverzwaluwen heeft een steile wand van een berg zand van enkele duizenden kubieke meters uitverkoren om zich daar gedurende de zomer van 2008 te vestigen.

Om de groep van naar schatting enkele tientallen vogels te beschermen, heeft de gemeente Dongen inmiddels 80 meter hekwerk laten plaatsen. Begin volgende week wordt nog eens 40 meter geplaatst, zodat de oeverzwaluwwand in zijn geheel is afgesloten van de omgeving. De oeverzwaluw is een bedreigde vogelsoort in Nederland, met een broedseizoen van half april tot eind augustus. Nesten van oeverzwaluwen zijn wettelijk beschermd en een poging tot verstoring van broedende vogels of beschadiging van de nesten is strafbaar.

Compliment
Wethouder Joop Velthoven was afgelopen dinsdag voor een werkbezoek ter plaatse toen hij door buurtbewoners attent werd gemaakt op de aanwezigheid van de oeverzwaluwen. Vervolgens deed ook de Brabantse Milieu Federatie (BMF) een melding.

,,Compliment aan de buurtbewoners en BMF voor hun zorgzaamheid voor de natuur. Als gemeente hebben we het signaal natuurlijk opgepikt, aldus wethouder Velthoven.

September
Het hekwerk blijft staan tot de oeverzwaluwen zijn uitgebroed en in het najaar beginnen aan hun jaarlijkse trektocht naar Afrika. ,,Waarschijnlijk is dat september, aldus wethouder Velthoven. ,,Tot die tijd zullen we absoluut niet ingrijpen en zal er voor de bouwwerkzaamheden geen gebruik worden gemaakt van de berg zand waar de oeverzwaluwen hun intrek hebben genomen. De grond is bedoeld voor ophoging van het uitbreidingsplan De Beljaart.

Bijzonderheden
De oeverzwaluw is de kleinste van alle zwaluwsoorten in Nederland. Gewicht: 14 gram bij een lengte van 12 centimeter. Kleur: bruin met wit en de staart is licht gevorkt. De nestgangen in de wand zijn 60 tot 90 centimeter diep. Naar alle waarschijnlijkheid herbergt elk bewoond nestgat vier of vijf jonge oeverzwaluwen. Op de locatie in Dongen is sprake van tenminste negen nestgangen.