Gemeente Coevorden

"Coevorden heeft bodemarcheologie waar menig gemeente jaloers op is"

Archeologische vondsten die teruggaan naar de dertiende eeuw, dat is het resultaat van opgravingen op het terrein van de voormalige gasfabriek in Coevorden. Naast de voorwerpen troffen archeologen Eric van der Kuijl en Jan Jaap Hekman de Kleine Vecht aan; het riviertje dat in de zeventiende eeuw is gedempt. Van der Kuijl: "Coevorden heeft een bodemarcheologie waar mening gemeente jaloers op is."

Het handvat van een dolk uit de zestiende/zeventiende eeuw, munten uit het begin van de dertiende eeuw, houtbuskogels, een zwaard, een dolk met houten handvat uit de veertiende eeuw, een hoefijzer uit de veertiende eeuw, een leren schoen, een kanonskogel, zo maar een greep uit de voorwerpen die de archeologen aantroffen op een stuk grond van zestig bij dertig meter. De vondsten overtroffen alle verwachtingen. Van der Kuijl: "De bodem is een paar jaar geleden gesaneerd. Dat was nodig omdat de grond was vervuild. Vanaf 1860 stond er een gasfabriek. Door de sanering hadden we verwacht dat we niets meer zouden aantreffen. Dat bleek gelukkig alleszins mee te vallen." Vooral de gevonden munten zijn van belang. Hekman: "Op de munten staan jaartallen. Daardoor kunnen we voorwerpen die in dezelfde laag zijn gevonden vrij eenvoudig dateren. De vondsten die we hier hebben gedaan, leiden tot verfijning van dateringen van vondsten in Bourtange."

Cadeautje

De archeologen kregen van de gemeente de gelegenheid om de bodem te onderzoeken. In het gebied tussen de Spoorhavenstraat en de Spoorsingel wordt aan het einde van het jaar in het kader van het nieuwe centrumplan een binnenhaven gerealiseerd. "Het was voor ons echt een cadeautje. We hebben alle kansen gekregen", vertelde Hekman. Bij eerdere opgravingen troffen de archeologen een deel van een dubbele stadsgracht aan. "We verwachten ook bij de opgravingen aan de Melkkade delen van die dubbele gracht te vinden. Als dat zo is dan liep de dubbele stadsgracht helemaal rond vanaf het Kasteel. Dat maakte de stad extra goed te verdedigen."

Poort naar Groningen

De archeologische voorwerpen die tot nu toe in Coevorden zijn gevonden, zeggen volgens de archeologen iets over de bijzonderheid van de stad. "Coevorden was de poort naar Groningen omdat het in de verre omtrek de enige doorwaadbare plaats was. Daarnaast werd de stad als modelvesting ontworpen door Menno van Coehoorn. Ik durf te verdedigen dat het grondgebied van Coevorden destijds groter was dan dat van Groningen", aldus Van der Kuijl.

Museale objecten

De vondsten moeten nog worden geconserveerd. Er zitten volgens Hekman vrijwel zeker museale objecten bij.