BOVAG

29-05-2008
Op de bres voor de BER

De EU concludeert dat de Block Excemption Regulation (BER, ook wel Monti genaamd) na 2010 niet verlengd hoeft te worden. Volgens BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven betekent dat voor consument en branche dat de klok 20 jaar teruggedraaid wordt. Marktwerking en keuzevrijheid dreigen hiermee weer aan banden gelegd te worden in de autobranche.

In een langverwacht evaluatierapport concludeert de Europese Commissie dat de BER na 2010 niet verlengd hoeft te worden. De automobielbranche kan volgens Europa prima onder de algemene vrijstellingsverordening vallen. BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven is het daar volstrekt mee oneens. Voorzitter Bertho Eckhardt: De BER heeft goed werk gedaan en is op een aantal onderdelen pas sinds enkele jaren goed van kracht geworden. Het geeft geen pas om nu al te stellen dat het ook wel zonder kan. Zeker niet als je de gevolgen bekijkt in andere branches waar sectorspecifieke regelingen werden afgeschaft, bijvoorbeeld in de tankbranche en op de biermarkt. Daar hebben de fabrikanten de macht naar zich toegetrokken met negatieve gevolgen voor consument en retail. De keuzevrijheid wordt beperkt en de prijzen gaan omhoog. BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven wil voorkomen dat die machtsgreep van de fabrikanten ook in de autobranche gaat plaatsvinden. Eckhardt: De EU wil nu iets repareren wat helemaal niet kapot is!

De BER heeft voor de autoconsument meer keuzevrijheid gebracht. Hij mag nu tijdens de fabrieksgarantie zijn auto ook bij een merkonafhankelijk autobedrijf in onderhoud geven, zonder dat de fabrieksgarantie in het geding is. En dat geldt in heel Europa. In de EU regeling is ook vastgelegd dat autofabrikanten technische informatie ter beschikking moeten stellen aan onafhankelijke garages. Daarnaast zijn ze verplicht om klanten die via een onafhankelijk bedrijf een nieuwe auto willen kopen deze auto ook te leveren. Eckhardt: Allemaal om de keuzevrijheid van de consument te vergroten en de markt zijn werk te laten doen. De EU wil die klok nu weer terugdraaien. Dit is onbegrijpelijk. De BER moet blijven in belang van branche en consument. En daar zullen we hard voor knokken in Brussel. Bron: Persbericht BOVAG
Datum: 29-05-2008