Gemeente Lelystad

Brede School speelplein Jol geopend

Donderdag 29 mei heeft wethouder Jop Fackeldey een speelplein geopend aan de Jol 24-53. Het speelplein is gerealiseerd in het kader van de Brede School.

Brede scholen

Het speelplein is in eerste instantie bedoeld voor de kinderen van de brede scholen het Baken, de Toermalijn en de Finnjol. Deze scholen zetten extra in op sportief gedrag van kinderen. Kinderen leren onder meer samenwerken, zich aan regels houden, initiatief en verantwoordelijkheid nemen, echt ergens voor gaan of een goede winnaar of verliezer zijn. Dat zijn belangrijke sociale vaardigheden voor kinderen en voor alle mensen. Jong geleerd is oud gedaan is nog steeds een toepasselijk spreekwoord.

Open speelveld

Bij een accent op sport en sportief gedrag past een uitdagend open speelveld, dat qua invulling en vormgeving helemaal past in de omgeving en buurt. Het goed ingerichte en uitnodigende speelveld is een prima plek voor sport- en spelactiviteiten.

Naast het georganiseerde sporten is het speelveld vooral ook een buurtspeelveld. Iedereen mag er na schooltijd gebruik van maken om er met een groepje te voetballen, basketballen of iets anders. De bedoeling is dat het nieuwe veld het spontaan sporten van jeugd in de buurt een extra stimulans geeft.

Brede scholen en de buurt

Brede scholen bieden hun leerlingen in en na schooltijd en in vakanties extra ontplooiingskansen. Bij de Lelystadse brede scholen zijn sport en sportief gedrag belangrijke onderwerpen. Daarom is er een uitgebreid sportaanbod en bijvoorbeeld vakkundig bewegingsonderwijs. Met het BOS project worden de kinderen nog meer mogelijkheden geboden om te spelen en te sporten en kennis te maken met verenigingen.

Samen spelen en sporten is ook samen ontdekken en samen leren

Door een gevarieerd aanbod kunnen kinderen ontdekken welke manieren van sporten en bewegen hen goed liggen. Niet alle kinderen zijn competitief ingesteld. Daarom is het belangrijk verschillende mogelijkheden tegen elkaar af te wegen en in te bouwen. Ook kinderen die niet uitblinken in een bepaalde sport, moeten toch een kans krijgen om mee te doen en daar ook vooral veel plezier aan te beleven.

Sportaanbod

Het sportaanbod van de sportieve brede scholen bestaat onder andere uit: het kennismaken met verschillende sporten georganiseerd door het Sportbedrijf, uitlenen van sport- en spelmateriaal door sportwijkwerkers op de schoolpleinen of speelvelden. Gezamenlijke sport- en spelactiviteiten voor ouders en kinderen, zodat contacten tussen ouders en brede school worden bevorderd.
---