Gemeente Sneek


verkrijgbaar

Gemeentewimpel Sneek verkrijgbaar

Sneker wimpel In 2006 besteedde Sneek aandacht aan het belangrijke feit dat de stad in 1456 een eigen wetboek vaststelde. Dit leidde ertoe dat `Sneek 550 jaar stadsrechten' op verschillende manieren werd herdacht en gevierd. Het jubileumjaar gaf aanleiding de gemeenteraad voor te stellen een eigen gemeentewimpel in te voeren. Verschillende gemeenten in Fryslân hebben al een wimpel. Het werd tijd voor een echte Sneker gemeentewimpel.

In september 2007 heeft de raad een besluit genomen over de nieuwe wimpel. Hierbij is uitgegaan van de kleuren in ons gemeentewapen. De wimpel kunt u herkennen aan een zwarte hijs met daarin afgebeeld het gemeentewapen en een zwart/gele vlucht (twee verticale banen). Om de herkenbaarheid te vergroten heeft de gemeenteraad er voor gekozen om op de wimpel het gemeentewapen af te beelden. Het wapen telt drie kronen en dat is een uitzonderlijk motief in de heraldiek. De meest aannemelijke verklaring voor het voorkomen ervan op het Sneker wapen is dat het een verwijzing is naar het Karelsprivilege. Dit stond de Friezen toe hun schilden te tooien met de keizerlijke kroon, tot teken van vrijheid. Sneek heeft het ontstaan van dit privilege kenbaar willen maken door het opnemen van drie kronen in het gemeentewapen.

Anders dan met een vlag, valt een wimpel buiten het protocol. Eén wimpel heeft meer de functie van herkenbaarheid en kan voor tal van feestelijkheden gebruikt worden.

Vanaf maandag 2 juni is de Sneeker gemeentewimpel verkrijgbaar bij de VVV/ANWB in Sneek (Marktstraat 18) voor een bedrag van EUR15,-.