PvdA Rotterdam


Vandaag in de Raad

Do 29 Mei 2008 - Redactie
Vandaag in de Raad

Gedurende het actualiteitenuur werd vandaag gesproken over zwemevenementen in Rotterdam, een mogelijke toename van drugsgerelateerde overlast in Spangen, het Chinese festival, vrouwenbesnijdenis, de buitenruimte van het Entrepotgebied en de sloop van woningen in de Bloemfonteinstraat.

Zwemevenementen in Rotterdam
GroenLinks stelde een tweetal verzoeken van zwemevenementen aan de orde. Ten eerste een zwemwedstrijd rond het Noordereiland. Erik van Loon (kunstenaar) heeft onder andere inspiratie opgedaan voor het zogenaamde Rondje Noordereiland van een wedstrijd in New York rond het eiland Manhattan.
Het tweede evenement is een mogelijke duikwedstrijd vanaf de brug de Hef. De voltallige Raad toonde sympathie voor beide evenementen. Ronald Motta (PvdA-raadslid): De Hef heeft als voormalige brug voor het treinverkeer haar sporen al verdiend, maar een duikwedstrijd vanaf deze plek zou de bijzonderheid onderstrepen. De raad wilde wel van het college weten of de veiligheid niet in het geding zou komen bij deze evenementen. De burgemeester gaf aan momenteel in gesprek te zijn met de organisatie van het Rondje Noordereiland en als de wedstrijd voldoet aan de eisen van de veiligheid hij de zwemronde van harte zal ondersteunen. De burgemeester gaf ook aan nog geen nadere signalen te hebben ontvangen van de organisatoren van de duikwedstrijd. Zij moeten zelf de eerste stap zetten, aldus de burgemeester.

Toenemende overlast vanwege de aanwezigheid van junks in Spangen De PvdA stelde de mogelijke overlast van drugscriminaliteit in Spangen aan de kaak na berichtgeving in het Algemeen Dagblad hierover. Een bezorgde buurtbewoonster uitte haar zorgen in het dagblad. Marco Heijmen (PvdA-raadslid): Spangen is een succesverhaal en dat verhaal moet ook een goed einde krijgen. De burgemeester antwoordde dat hij elke achteruitgang van de leefbaarheid onacceptabel vindt en beloofde de situatie extra in de gaten te gaan houden.

Chinees Festival
Het Chinese festival krijgt mogelijk geen subsidie meer van het OBR. Dat vind de PvdA een onwenselijke situatie. Dit door Leefbaar Rotterdam aangekaarte punt kreeg uiteindelijk naast brede raadssteun ook steun van het college. Wethouder Harbers gaf aan dat het OBR nog in onderhandeling is met de initiatiefnemers. De subsidie voor het festival zal wel lager uitvallen dan in voorgaande jaren toen 80% van de kosten door de gemeente werden gedragen. Ronald Motta (PvdA-raadslid) was blij met deze toezegging en is verheugd dat het festival waarschijnlijk wel doorgang zal vinden.

Lichte vrouwenbesnijdenis
Vrouwenbesnijdenis stond ook op de agenda vandaag. Leefbaar vroeg aandacht voor een krantenartikel in de Metro dat op basis van een ingezonden stuk in een medisch blad was verschenen. In dat stuk pleitte een internist voor het toestaan van lichte besnijdenis als alternatief voor zware besnijdenis. Peggy Wijntuin (PvdA-raadslid): Dit is onacceptabel, er bestaat niet zoiets als een halve of lichte besnijdenis. Het is altijd mutilatie! De wethouder deed er nog een schepje bovenop en stelde dat hij blij was dat de internist al met pensioen thuis zit. De wethouder zei ook dat de kwestie al de blijvende aandacht heeft van het stadsbestuur.

Sloop woningen Bloemfonteinstraat
De VVD stelde een SP motie uit de deelraad Feijenoord aan de orde. Deze motie riep op tot het niet verstrekken van zogenaamde onttrekkingsvergunningen voor sloop in de Bloemfonteinstraat. Deze straat in de Afrikaanderwijk wordt gekenmerkt door slecht onderhouden sociale woningbouw. Tom Harreman (PvdA-raadslid): Deze motie is in Feijenoord door de PvdA gesteund. Niet omdat de PvdA herstructurering niet nodig vindt, maar omdat wij vinden dat er beter met de bewoners moet worden omgegaan. Een goed sociaal plan is nodig. Wethouder Karakus erkende de problematiek en uitte zijn hoop dat de woningcorporatie er snel met de bewonersvereniging uitkomt zodat de motie met een zwakke juridische basis niet nodig meer is.