PvdA Europees parlement


Herstel fouten liberalisatie energiemarkten

28 mei 2008

Dorette Corbey Voor een goede werking van de Europese energiemarkten komt er meer samenwerking tussen nationale toezichthouders en wordt een Europees agentschap in het leven geroepen. Dit is vandaag besloten in de energie- en industriecommissie van het Europees Parlement. De stemming vormt het sluitstuk van het Europese energiepakket. Volgens PvdA-europarlementariƫr Dorette Corbey herstelt het voorstel tot nieuwe wetgeving de weeffouten van de liberalisatie van de energiemarkten.

"Een beter Europees toezicht op de markten is nodig om meer concurrentie op de gas- en elektriciteitsmarkten af te dwingen, waardoor consumenten meer waar voor hun geld krijgen. Tot nu toe konden enkele grote bedrijven de geliberaliseerde markten domineren. Hierdoor kregen kleinere aanbieders van duurzame energie geen kans op de markt. Energiebedrijven worden nu gedwongen tot meer concurrentie zodat de laagst mogelijke prijzen voor consumenten ontstaan en duurzame energie meer kansen krijgt", aldus Corbey.

Meer concurrentie wordt mogelijk door een beter toezicht op de markt, maar ook door de eerder besloten ontkoppeling van de netwerken, waarbij energiebedrijven de controle over hoogspanningsnetwerken verliezen. Ook de onlangs vastgestelde eisen aan eigenaren van gaspijpleidingen zijn deel van het energiepakket.

Deze voorstellen komen op een moment dat de energieprijzen sterk stijgen. Het Europees Parlement wil daarom extra maatregelen voor de laagste inkomensgroepen. Corbey: "Met de stijgende energieprijzen wordt het voor veel mensen moeilijker om de energierekening te betalen. Consumenten kunnen worden geholpen door een getrapte energierekening waarbij een basishoeveelheid energie goedkoper wordt."

De komende maanden zal het Europees Parlement onderhandelen met de Europese betrokken ministers over de definitieve wetteksten.