Jongeren met een handicap komen al 25 jaar op voor hun belangen

29/05/2008 18:00

Stichting Josh !

Jopla, platform van jongeren met een handicap, bestaat dit jaar 25 jaar en heeft ter gelegenheid daarvan onderzoek laten doen naar de effecten van belangenbehartiging door en voor jongeren met een beperking.

Toegankelijke treinen

Jopla is in maart 1983 opgericht omdat de jongeren op een andere manier wilden opkomen voor de belangen van mensen met een beperking dan waarop de gevestigde gehandicaptenorganisaties dat toen deden: "Die maakten mooie rapporten en vergaderden veel, maar voor de buitenwereld was dat veelal niet zichtbaar".

Jopla wilde op een met acties duidelijk maken wat obstakels zijn waar ze als jongere met een beperking mee te maken krijgen. Daarnaast vonden de leden van Jopla andere zaken belangrijker dan waar de oudere belangenbehartigers mee bezig waren. Op deze manier onderscheidde Jopla zich van andere organisaties.

Uit het onderzoek blijkt dat de leden veel hebben bereikt. Zo is er nu een kortere vooraanmeldtijd voor de trein, zijn er lespakketten ontwikkeld voor scholen, zijn er manifestaties georganiseerd, tribunalen en nog veel meer.

Persoonlijke ontwikkeling

In het onderzoek geven oud-leden aan veel aan Jopla te hebben gehad. Ze hebben door het zelf organiseren en uitvoeren van de acties en activiteiten een persoonlijke groei doorgemaakt. Zo geven de leden in het onderzoek aan dat hun lidmaatschap een gunstige invloed heeft gehad op hun carrièremogelijkheden en sociale ontwikkeling. Door het organiseren en uitvoeren van acties en activiteiten hebben ze leren netwerken, vergaderen, samenwerken, boekhouden, pr., organiseren en nog veel meer. Allemaal eigenschappen die hen later goed van pas zijn gekomen op de arbeidsmarkt.

Daarnaast hebben ze geleerd beter voor zichzelf op te komen en zijn ze zekerder geworden van zichzelf.

Belangenbehartiging nu en in de toekomst

Ook nu, na 25 jaar zijn er nog voldoende zaken na te streven, o.a. op het gebied van toegankelijkheid, uitgaan en beeldvorming en werk-en-inkomen.

In de afgelopen 25 jaar heeft Jopla meerdere malen moeten knokken om haar voortbestaan veilig te stellen. Was het niet door een nieuwe subsidieregeling, verscherpte regels van de bestaande regeling, dan wel om de veranderde maatschappelijke tendensen.

Oud-leden vinden dat Jopla weer meer een ontmoetingsplek en actiecentrum moet worden van en voor jongeren met een beperking. In het onderzoek geeft men dan ook de volgende aanbevelingen: intensiveren van de ledenwerving, zich scherper profileren, samenwerken met andere jongerenorganisaties; lokale organisaties.

Op deze manier hoopt men dat huidige- en toekomstige leden net zoveel zullen hebben als zij hebben gehad.

Het onderzoek wordt om 15.00 gepresenteerd op de reünie van Jopla. Deze wordt gehouden op zaterdag 31 mei 2008 bij Bio Revalidatiecentrum, Wekeromseweg 8 in Arnhem.





http://www.jopla.nl


Noot voor de redactie: