ChristenUnie


Embryo's: 'Bescherm beginnend menselijk leven'

Embryo's: 'Bescherm beginnend menselijk leven'

donderdag 29 mei 2008 17:21 De ChristenUnie is tegen het selecteren van embryo's op erfelijke vormen van kanker. Tweede Kamerlid Esmé Wiegman vindt het voorstel van de staatssecretaris om pre-implantatie genetische diagnostiek (PGD) toe te staan bij onder meer erfelijke vormen van borstkanker niet aanvaardbaar. Bij kunstmatige bevruchting is vaak sprake van embryo's die overblijven en worden weggegooid als restafval. De ChristenUnie beschouwt die embryo's als beginnend menselijk leven dat moet worden beschermd.

Bij PGD worden menselijke embryo's die door kunstmatige bevruchting zijn ontstaan getest op de genetische aandoening waarvan de vader en/of moeder drager is. Als blijkt dat een embryo vervolgens ook het gen met de erfelijke aandoening draagt, kunnen ouders kiezen of ze het wel of niet plaatsen in de baarmoeder en laten uitgroeien. Zo ondergaan embryo's dus een selectie.

"Natuurlijk hebben wij oog voor de nood en het gevoel van de mensen die een beroep op deze techniek willen doen", reageerde Wiegman woensdag in de Volkskrant. "Maar niet alle middelen zijn geheiligd", stelde het Kamerlid. De ChristenUnie kiest voor behandelen van aandoeningen.

Vraagtekens
Het selecteren van embryo's heeft maatschappelijke gevolgen waar de ChristenUnie haar vraagtekens bij plaatst. Is er nog wel ruimte voor mensen met ziektes, handicaps en aangeboren afwijkingen? "Gezondheid is belangrijk, maar moet niet overgewaardeerd worden", stelde Wiegman. De ChristenUnie is overigens niet tegen onderzoek tijdens de zwangerschap naar erfelijke ziektes.

Hoewel er in het Coalitieakkoord geen concrete afspraken gemaakt zijn over embryoselectie, wil Wiegman dit onderwerp wel op de agenda zetten in de coalitie. Bussemaker heeft de brief die zij afgelopen week naar de Tweede Kamer stuurde niet eerst in het kabinet besproken.

Leven
De ChristenUnie heeft zich altijd verzet tegen de legalisering van abortus. In het Verkiezingsprogramma `Duurzaam voor elkaar' spreekt de ChristenUnie uit dat zij het leven beschouwt als door God gegeven. "De grenzen van het leven liggen in Zijn handen. Bescherming van iedere fase van het leven is een verantwoordelijkheid van de samenleving en een belangrijke taak van de overheid. Het vroegtijdig beëindigen van menselijk leven gaat in tegen het gebod van God en past niet in een rechtsstaat. Abortus kan slechts gerechtvaardigd zijn als het leven van de moeder wordt bedreigd. Zolang de Wet afbreking zwangerschap van kracht is, zal alles op alles moeten worden gezet om het aantal abortussen terug te dringen."

De ChristenUnie vindt de ontwikkeling van pre-implantatie en pre-nataal onderzoek zorgwekkend. Het screenen van embryo's op genetische afwijkingen die niet of moeilijk behandelbaar zijn, leidt vaak tot het vernietigen van de embryo of het aborteren van de foetus. Nieuwe technieken in de gezondheidszorg en het medisch onderzoek kunnen morele vragen oproepen en vragen om helder geformuleerde grenzen.

---


* Staatssecretaris Bussemaker stuurde 26 mei een brief aan de Tweede Kamer