Wereld Natuur Fonds Nederland
Persbericht

Wereld Natuur Fonds maakt bijzondere video-opnames op Java:

Zeldzaamste neushoorn ter wereld blijkt nogal cameraschuw

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft bijzondere opnames gemaakt van de schuwe Javaanse neushoorn. Op het Indonesische eiland Java zijn een moeder en haar kalf gesnapt door een zogenoemde videocameraval. De Javaanse neushoorn is de zeldzaamste neushoorn ter wereld. Naar schatting komen nog 60 van deze dieren in het wild voor.

Het filmmateriaal is te downloaden via: http://senduit.com/99824c

(Let op: downloaden kan enige tijd duren in verband met zwaarte van het bestand.)

De opnames zijn gemaakt in Ujung Kulon Nationaal Park op Java. Hier leeft 90 procent van de laatste Javaanse neushoorns op aarde. De overige dieren leven in Vietnam. Te zien is hoe moeder en kalf rondscharrelen en aan wat takjes knabbelen. Hoewel het een geluidloze infraroodcamera betreft, krijg de moeder op een geven moment toch door dat zich een onbekend object in haar omgeving bevindt. Voor de zekerheid ruimt ze de cameraval letterlijk uit de weg. Na een flinke aanloop neemt ze de camera op de hoorn.

De Javaanse neushoorn is zo zeldzaam dat wetenschappers nauwelijks nog in staat zijn om het gedrag van dit schuwe dier te bestuderen. Het materiaal van de videocameravallen van het WNF vormen hier een waardevolle aanvulling op. De videocameravallen op Java zijn sinds een maand in gebruik.

Omdat het grootste deel van de Javaanse neushoorns leeft in een relatief klein gebied, is het dier uitermate kwetsbaar voor ziektes of natuurrampen. In samenspraak met het WNF onderzoekt de Indonesische overheid momenteel of het mogelijk is om een deel van de populatie uit Ujung Kulon Nationaal Park te verplaatsen naar een ander natuurgebied. Zo krijgen beide groepen dieren meer ruimte om zich voort te planten en wordt de soort minder kwetsbaar. De opnames van de cameraval werpen licht op de eetpatronen en gedragingen van de Javaanse neushoorn. Deze inzichten kunnen helpen bij de zoektocht naar een nieuwe geschikte leefomgeving voor het dier.

////////////////////