Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)
Adriaan Bekman biedt boek met antwoorden aan Doekle Terpstra:

Bezieling in de samenleving door individueel leiderschap

"Leiderschap van individuen in organisaties creëert meer bezieling." Is één van de antwoorden in het boek 'Op zoek naar zingeving in de Nederlandse samenleving' van Adriaan Bekman, lector Mens en organisatie aan de Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Dit boek wordt op dinsdag 3 juni om 10.00 uur bij de HBO raad Prinsessegracht 21 in Den Haag aangeboden aan Doekle Terpstra (initiatiefnemer van 'Boeien en binden' en voorzitter van de HBO Raad).

De titel van het boek onthult de achterliggende vraag die bij Bekman opkwam uit zijn persoonlijke zorg voor de Nederlandse gemeenschap: hoe het staat met de bezieling van de Nederlandse samenleving en zijn burgers? Gedurende zijn veelvuldige verblijf in het buitenland, ondervond hij dat Nederland zijn elan en reputatie, als tolerant en vernieuwend land, in de internationale gemeenschap verliest, ondanks de welvarendheid als nooit tevoren.

Bekman: "Wij worstelen in Nederland met onze maatschappelijke vraagstukken en zijn, zoals dit boek beschrijft, niet voldoende in staat tot zinvolle vernieuwende initiatieven op de vele maatschappelijke gebieden waar dat wel wordt gevraagd."

Het boek biedt ook antwoord op de vraag naar zingeving in ons persoonlijke leven in een druk bestaan binnen een georganiseerd Nederland. Bekmans ontmoetingen met mensen die zich deze zingevingvraag persoonlijk stellen, heeft hem bemoedigd dit boek te publiceren.

Het antwoord dat Adriaan Bekman op de vraag naar bezieling geeft is ongebruikelijk. Hij komt niet met voorstellen voor allerlei infrastructurele verbeteringen, hij belaagt de politiek niet met allerlei voorstellen, kortom: hij legt de verantwoordelijkheid niet bij allerlei instanties en instituten. Zijn antwoord richt zich op het scheppen van zingeving vanuit een persoonlijk initiatief.

Bekman: "De zondag als bezinningsdag hebben we afgeschaft en in organisaties zijn ruimten en tijden voor bezinning weggesaneerd. Terwijl juist daar een antwoord ligt op waar wij mee bezig zijn. Daar doe ik een appèl op leiderschap van individuen en zij die verantwoordelijkheid in organisaties dragen, om deze bezinningsruimten en tijden op een nieuwe manier in te richten. En dat is roeien tegen de stroom van steeds efficiëntere tijdbesparende, korte termijn oplossingen. Lastigere vraagstukken, kosten nu eenmaal steeds meer van onze tijd en energie. Even stilstaan, je bezinnen, luisteren naar je gevoel in ons hectisch leven, geeft een beter aanknopingspunt voor antwoorden op vragen van deze tijd. Vragen naar veiligheid en zekerheid, vragen naar zinvol werk en zinvolle ontmoeting, vragen naar het omgaan met verschillen, de ontmoeting met het onbekende."

Tijdens de presentatie op 3 juni zullen leden van de kenniskring Mens en Organisatie van de Stenden Hogeschool en Jaap Jongejan, voorzitter van de CNV BedrijvenBond en verbonden aan de kenniskring, aanwezig zijn.

Noot voor de pers:
- Adriaan Bekman , (030) 691 2538 of (06) 15 08 08 37

- Jaap Jongejan, voorzitter CNV BedrijvenBond: 030 - 751 15 33 of 06 - 53 69 53 99 / www.cnvbedrijvenbond.nl;

- Curriculum vitae Adriaan Bekman (1947): oprichter en algemeen directeur van IMO, instituut voor mens en organisatieontwikkeling. www.het-imo.net; Sinds 1 mei 2005 lector Mens en Organisatie aan de Stenden Hogeschool te Leeuwarden. Hij geeft leiding aan mens en organisatie ontwikkelingsprocessen in ondernemingen in Nederland, in andere Europese landen en in Brazilië en Rusland. Hij begeleid mensen en gemeenschappen over hoe zij de vernieuwing en verandering van hun organisatie kunnen realiseren. Bekman is docent aan het SIOO en de Baak. Hij is President van de associatie 'Motiva' in Italië. En Chief Development Officer van Innotiimi, een Fins adviesbureau (55 adviseurs) met meerdere Europese vestigingen. Bekman publiceert regelmatig bij uitgeverij van Gorcum.