Ingezonden persbericht

Persbericht

Pinkpop 2008: programma's kant-en-klaar
voor uitzending van Landgraaf naar Hilversum
Nu vaste glasvezelverbinding voor uitzenden beeld en geluid van topkwaliteit

Utrecht, 29 mei 2008 - Eurofiber heeft in opdracht van concertorganisator Mojo Concerts en Buro Pinkpop een vaste, op Ethernet gebaseerde glasvezelverbinding tussen het festivalterrein van Pinkpop in Landgraaf en het Hilversumse Mediapark gelegd. De glasvezelverbinding werd gerealiseerd in nauwe samenwerking met H&S Computer Services. De hoogwaardige en flexibel inzetbare breedbandverbinding zal het de komende jaren mogelijk maken om beeld en geluid van topkwaliteit naar het Mediapark te versturen voor (live)uitzending via radio, tv en internet. Daarnaast biedt de verbinding aansluiting op een internetknooppunt. Hierdoor beschikken alle bij het festival betrokken partijen op het terrein, inclusief de festival-organisatie zelf, omroeporganisaties, de bands en hun crew, over een supersnelle aansluiting op het internet.

Een van de partijen die gebruik maakt van de verbinding is de VPRO. Deze omroeporganisatie verzorgt uitzendingen over Pinkpop voor het themakanaal 3VOOR12, dat zowel via digitale tv als het internet te zien is. De VPRO zet via de glasvezelverbinding concerten live door naar de master control room op het Mediapark voor de digitale tv-uitzendingen. Daarvoor wordt de beeld- en geluidinformatie eerst omgezet van analoog naar digitaal. Parallel aan de live-uitzendingen maakt de omroeporganisatie in haar studio op het festivalterrein digitale programma's klaar met sfeerclips en volledige concerten. De programma's worden via de glasvezelverbinding naar het themakanaal en de internetsite van 3VOOR12 geladen, zodat deze 'on-demand' bekeken kunnen worden. Vorig jaar reden er 's nachts koeriers met tapes heen en weer en werden deze programma's vanuit Hilversum gemaakt en gedistribueerd. De VPRO maakt hiermee een belangrijke efficiencyslag.

"Doordat we via digitale tv en het internet uitzenden, moeten we anders werken dan gewone media. We moeten niet alleen livebeelden doorgeven, maar ook meteen een archiveringsslag maken voor onze on-demand programma's. Nu kunnen we deze programma's zodra we klaar zijn met het uitzenden van de livebeelden direct via de breedbandverbinding klaarzetten op het internet en het themakanaal. Dit scheelt een paar verwerkingsslagen en veel tijd", zegt Reinier Bruijne, projectmanager bij de VPRO en verantwoordelijk voor de inzet van de verbinding door de omroeporganisatie.

De glasvezelverbinding is ruim 260 km lang en heeft een bandbreedte van 1 Gpbs. Hierover wordt op basis van Ethernet informatie getransporteerd. De benodigde switches zijn door H&S Computer Services geleverd en geïnstalleerd. Dit bedrijf verzorgt ook de distributie van data en internetdiensten op het festivalterrein.

Vorig jaar werd voor het eerst gebruikgemaakt van een glasvezelverbinding voor het uitzenden van beeld en geluid van Pinkpop. Ook deze verbinding werd door Eurofiber en H&S Computer Services gerealiseerd. Toen ging het echter niet om een vaste aansluiting, zoals nu.

- Einde Persbericht -

Over Eurofiber
Eurofiber is een gespecialiseerde aanbieder van managed dark fiber-verbindingen en Ethernetdiensten vanaf 10 Mbps. Het fijnmazige glasvezelnetwerk heeft momenteel een omvang van ruim 8.000 kilometer en wordt continu uitgebreid. Ruim 25% van het internetverkeer in Nederland gaat over het netwerk van Eurofiber. Van het mobiele communicatieverkeer is dat ruim 50%.

Eurofiber staat voor vrijheid om te kiezen en ruimte om te groeien. Het onafhankelijke netwerk geeft organisaties een vrije keuze uit de diensten die zij op hun glasvezelverbinding willen inzetten en uit de dienstenleveranciers. Het wijdvertakte netwerk, het diverse productaanbod en de mogelijkheid om de bandbreedte op ieder moment te verhogen, bieden ruimte om te innoveren en te groeien. Voor meer informatie: www.eurofiber.com

Over H&S
Computer Services is in 1983 ontstaan uit de vraag naar op pc's gebaseerde netwerken en compacte snelle maatwerksoftware. In het 24-jarige bestaan heeft het bedrijf vele (Europese) netwerken aangelegd, maatwerk geschreven en ICT-advies gegeven. Al voor het vierde jaar wordt de opgedane kennis ingezet voor de automatisering van de buitenfestivals en concerten van Mojo Concerts. Buitenevenementen als Pinkpop vragen om een specifieke aanpak. Vanaf een leeg grasveld wordt er binnen een zeer korte tijd een infrastructuur voor het festival opgezet. Voordat het festival wordt opgebouwd moet de automatisering voor alle werkplekken geregeld zijn en de aders ten behoeve van Radio en Televisie klaarliggen. In een paar dagen tijd staat deze complete automatisering, van kabel tot pc en van router tot switch, alsof het er altijd geweest is, zodat het festival kan beginnen. H&S - "we connect IT". Voor meer informatie: www.hsalmere.nl



Ingezonden persbericht