Ingezonden persbericht

Veel senioren willen doorwerken na 65ste

65+'ers kwaad om verplicht pensioen en belastingregelingen bij doorwerken

Een deel van de senioren in Nederland wil graag doorwerken na hun pensioengerechtigde leeftijd. Dat blijkt uit een discussie onder senioren, die heeft plaatsgevonden op PlusOnline, het online platform voor ouderen. 297.000 senioren (16,5%) kiezen ervoor om te blijven werken. De motivatie om wel of niet door te werken verschilt nogal, blijkt uit de discussie..

Veel CAO's verplichten senioren om op hun 65ste met pensioen te gaan. Volgens de ondervraagden is dat belachelijk en moeten ze zelf kunnen bepalen of ze eerder stoppen of doorwerken. De overheid stimuleert het doorwerken na je 65ste wel. Zo wil Minister Donner een wetsvoorstel indienen om het verplicht pensioen voor 65-plussers af te schaffen en doorwerken na je 65ste aantrekkelijker te maken voor zowel werkgever als werknemer. Toch zijn de arbeidsvoorwaarden voor doorwerkers nog slecht geregeld en belastingtechnisch betalen ze bijna de hoofdprijs.

Er kan een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen de senioren, die (zwaar) lichamelijk werk verrichtten en oudere werknemers met een kantoorbaan. De laatste groep wil eerder doorwerken dan de senioren met een lichamelijk zware baan.

Van de 'doorwerkers' geeft een groot deel als reden niet te kunnen rondkomen van hun pensioen en AOW, dus wel door moet werken. Een ander deel vindt het gewoon leuk om te blijven werken omdat het ze vitaal en maatschappelijk betrokken houdt. Van de doorwerkers geeft het merendeel wel aan in een rustiger tempo of met aangepaste taken door te willen werken.

Als reden om te stoppen op de pensioenleeftijd wordt vooral gegeven dat men vaak jong begonnen is met werken, dus het na 45 dienstjaren wel welletjes is geweest. Graag geven zij het stokje door aan jongere werknemers. Ook de hoge belastingen zijn een reden om te stoppen.