Ingezonden persbericht

Leeuwarden/ Amsterdam, 29 mei 2008

krachtenbundeling in educatief
NDC|VBK neemt ThiemeMeulenhoff over van PCM

PCM Uitgevers heeft overeenstemming bereikt om haar 100%-belang in ThiemeMeulenhoff over te dragen aan NDC|VBK. Door deze transactie bundelen Veen Bosch & Keuning-educatief (VBKe) en ThiemeMeulenhoff hun educatieve activiteiten en ontstaat een vooraanstaande uitgever op de Nederlandse educatieve markt. Met deze overname investeert NDC|VBK verder in haar positie in de educatieve markt en in partnership met het onderwijs. De nieuwe combinatie is met circa 400 medewerkers goed voor een jaaromzet van circa 100 miljoen (pro forma cijfers op basis van 2007). De perspectieven voor de nieuwe combinatie zijn gunstig. De activiteiten van beide bedrijven zijn in hoge mate complementair. Er worden nagenoeg geen gevolgen voor de werkgelegenheid verwacht.

ThiemeMeulenhoff is een zelfstandig onderdeel binnen PCM. Op 9 april jl. kondigde PCM aan dat de strategische opties van ThiemeMeulenhoff tegen het licht zouden worden gehouden, waarbij verkoop een serieuze optie zou zijn. ThiemeMeulenhoff was in 2007 goed voor 10% van de groepsomzet van PCM.

Bert Groenewegen, voorzitter Raad van Bestuur van PCM: 'De komende jaren gaat er veel veranderen in de educatieve markt. PCM streeft niet langer naar basisverbreding middels het ondernemen van andere activiteiten dan de kernactiviteiten. In plaats daarvan wordt gewerkt aan verdere verbreding binnen het eigen kernportfolio. In zowel 2007 als 2008 is het investeringsniveau binnen de dagbladtitels reeds belangrijk opgevoerd. De eventuele verkoop van de educatieve uitgeverij ThiemeMeulenhoff past binnen deze nieuwe koers en dit is een goed moment voor PCM om afscheid te nemen en ons te concentreren op de dagbladtitels en de algemene uitgeverijen. In de nieuwe combinatie is ThiemeMeulenhoff kansrijk gepositioneerd om het succes van de afgelopen jaren te continueren.'

Jan de Roos, voorzitter Raad van Bestuur van NDC|VBK: 'De vele veranderingen in het onderwijs vragen om innovatieve antwoorden en een voldoende grote partij die bereid is om daarin te investeren. Met de overname van ThiemeMeulenhoff creëren we een toonaangevende uitgeverij op de Nederlandse markt voor educatieve uitgaven. Deze stap past goed binnen de ondernemingsstrategie van NDC|VBK, die onverminderd gericht is op groei en basisverbreding.'

De NMa dient aan de overname goedkeuring te verlenen. De verwachting is dat de voorgenomen transactie kan worden afgerond in het najaar van 2008. Raden van Commissarissen, Raden van Bestuur en aandeelhouders van PCM en NDC|VBK ondersteunen de voorgenomen transactie. De ondernemingsraden, vakorganisaties en autoriteiten zijn van de voorgenomen transactie op de hoogte gesteld.

EINDE BERICHT