Ingezonden persbericht

Persverslag Vastgoedrapportage 2008

Lokale overheden moeten uitgaan van marketing-denken

Nú is de tijd voor perifere of grootschalige detailhandelsvestigingen

Op woensdag 28 mei werd in congrescentrum Papendal in Arnhem De Vastgoedrapportage 2008 gepresenteerd onder leiding van dagvoorzitter Wouke van Scherrenburg. Het thema was perifere of grootschalige detailhandelsvestigingen (PDV/GDV). Twee deskundigen uit de wereld van PDV/GDV hielden kritische betogen. In gemeentelijke nota's misten ze heldere keuzes die aansluiten op wat de consument wil. Gemeenten plannen te veel en te vaag voor de lange termijn. En: ze scheren nog altijd PDV, GDV en shopping malls over één kam.

De ruim vijfhonderd gasten kregen een swingende filmclip te zien: een samenvatting van de twaalfde editie van De Vastgoedrapportage over ontwikkelingen in vastgoed, economie en mobiliteit in de Stadsregio Arnhem Nijmegen. Harry van Loon, algemeen directeur Strijbosch Thunnissen Makelaars en Rob Hengeveld, directeur Bedrijfshuisvesting Gelderland Meeùs, voegden er het gevoel vanuit de praktijk aan toe. Beiden merken ze traagheid en terughoudendheid in de transacties in hun markt, respectievelijk de bedrijfshuisvesting en de woningmarkt. De Amerikaanse bankencrisis heeft er zéker mee te maken, maar doemdenken is nergens voor nodig, vonden ze. Zeker als je kijkt naar alle sterke punten in de Stadsregio op zakelijk en cultureel gebied. Hengeveld: "Die dip komen we wel te boven. Ook nu de overheid hard werkt aan infrastructurele projecten en andere randvoorwaarden voor bedrijvigheid."
Hengeveld en Van Loon overhandigden vervolgens de eerste exemplaren van De Vastgoedrapportage aan loco-burgemeester Ben Jansen van Lingewaard en loco-burgemeester Jan Walraven van Overbetuwe.

PDV: KAN het niet of KAN het wel?
'Private investor' Peter Verveen hield een presentatie over de vraag: 'PDV: KAN het niet of KAN het wel?' Verveen deed landelijk ervaring op met PDV- en GDV-locaties. Waarom het níet kan, is volgens hem: gemeentelijke overheden laten zich op dit gebied regeren door angst. "Risico's worden benadrukt en kansen onderschat en ze bedienen zich van drogredenen om PDV-locaties tegen te houden." Een zo'n drogreden is dat PDV-locaties de detailhandel in de binnenstad oneerlijke concurrentie aandoen. "Dat is niet zo, want ze werken met andere formules." Een andere is: de 'verzorgingshiërarchie' wordt ondergraven. Verveen: "Vijftig jaar geleden konden we die hiërarchie nog bepalen, nu is zo'n hiërarchie een abstractie." Franse toestanden dan? Grote PDV-locaties midden in het mooie platteland? Nee, ook niet. "De Fransen hebben totaal andere formules dan wij en ook een totaal andere ruimtelijke ordening." PDV-locaties zijn wel degelijk mogelijk. Sterker: het móet. "We moeten nu méé met de dynamiek van de markt en luisteren naar de consument. Concurreer daarbij op oppervlak, niet op assortiment."

Binnenstad én periferie!
Edgar Breed, managing director Greppon Retail Parks, pleitte voor detailhandel in binnenstad én periferie. Greppon Retail Parks is een internationale investeringsmaatschappij die grootschalige en perifere detailhandelslocaties ontwikkelt. In zijn argumentatie ging Breed uit van koopmotieven, consumentengedrag en vestigingslocaties: de dagelijkse boodschappen doe je in het stadsdeel, de wijk- en de buurtcentra. Voor het minder frequente winkelen ga je naar de binnenstad en voor de doelgerichte, en grotere aankopen (een bed, planten voor de tuin) ga je naar een GDV of PDV. "Retailers stemmen daar hun vestigingseisen op af: verzorgingsgebied, winkelaanbod, oppervlakte, bereikbaarheid, parkeren en logistiek. Vervolgens maken ze de afweging: waar heb ik het meeste succes, in de binnenstad of aan de periferie?

Forumdiscussie
De wethouders Economische Zaken van Arnhem en Nijmegen, Rita Weeda en Hannie Kunst, speelden de bal terug naar de inleiders. Rita Weeda: "Ik zou willen dat we niet meer zo bevooroordeeld tegen de overheid aankijken, maar met elkaar in discussie gaan." Hannie Kunst: "Als ik met ondernemers praat, dan verbaast het me telkens dat ze zo behoudend reageren op voorstellen."
Directeur Stadsregio Arnhem Nijmegen, Carol van Eert, zei dat gemeenten al lang over hun gemeentegrenzen heenkijken. Resultaat daarvan is de planning van drie PDV/GDV-locaties: een in Arnhem bij Gelredome, een in Elst voor tuinen en de al bestaande PDV in Nijmegen voor wonen/outdoor.
Breed had een oplossing voor de niet goed lopende Nijmeegse locatie: opdoeken en dan groot en meteen goed opnieuw beginnen op een centrale plek in de Stadsregio. Zo is het in Apeldoorn gegaan; nu heeft Apeldoorn een PDV met een sterke regionale functie. Hannie Kunst wees het voorstel als irreëel en kapitaalvernietiging van de hand.
Daarna gingen de ideeën en suggesties voor de drie PDV- en/of GDV-locaties in de Stadsregio over en weer. De discussie waar Rita Weeda naar verlangde, is gestart.

28 mei 2008