Ingezonden persbericht

PERSBERICHT Amsterdam, 29 mei 2008

HET HUIS VAN ARISTOTELES OPENT MET EXPOSITIE 'HELDENSTAD'

Amsterdam is een kindermuseum rijker. Een plek voor families met kinderen van 2 - 10 jaar die uitgedaagd worden om hun zintuigen wijd open te zetten en de fantasie de vrije loop te laten. Het Huis van Aristoteles is vernoemd naar de 'uitvinder' van de zintuigen.

Op 20 september as opent Het Huis van Aristoteles op de Westergasfabriek te Amsterdam met de speelexpositie 'Heldenstad'.

Speelexpositie Heldenstad

Uitgangspunt voor 'Heldenstad' zijn verhalen, sprookjes, mythes en sagen uit de jeugd - en wereldliteratuur over helden die zich inzetten voor het goede en strijden tegen het kwaad. Anansi, Pippi, Gilgamesj, Peter Pan, Ajax, Ardjuna, Winx club, de gebroeders Leeuwenhart, Alladin en Fatima, Avatar, Pluk van de Petteflet en vele andere helden wonen in 'Heldenstad'. Bezoekers leggen in de heldenstad een route af langs speelsituaties, opdrachten en ateliers op zoek naar hun held en naar de held in zichzelf. Iedereen wordt aangemoedigd ook zelf een heldendaad te verrichten.

Pluk van de Petteflet als sociale held

Tot en met 6 juli is de Petteflet van Pluk uit het beroemde boek van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp al te bezoeken. Het is één van de gebouwen in de heldenstad waar Pluk woont, vooral een sociale held die kinderen helpt en dieren redt. De Petteflet is ruim 6 meter hoog, waarin kinderen eindeloos kunnen spelen: redt Duizeltje uit de boom, bescherm Zaza tegen de spuitbus van mevrouw Helderder of typ een lieve brief aan Aagje in het winkeltje van meneer Pen.

Wat is Het Huis van Aristoteles?

Het Huis van Aristoteles is een plek voor families met kinderen. Je kunt er kijken, luisteren, ruiken, voelen, proeven, fantaseren en spelen in de speelexposities, workshops, ateliers en activiteiten die georganiseerd worden. Het Huis van Aristoteles is ontstaan vanuit een behoefte aan een laagdrempelige, culturele omgeving waar het zowel voor kinderen als volwassenen goed toeven is. Het Huis van Aristoteles is daarom nadrukkelijk gericht op

PERSBERICHT - Huis van Aristoteles - Heldenstad pagina 2

kinderen én volwassenen die aangemoedigd worden om samen te spelen. Daarvoor worden allerlei activiteiten aangeboden die de zintuigen op scherp zetten en de creativiteit, fantasie en nieuwsgierigheid stimuleren.

Initiatiefnemer Sandra Goos

Het brein achter Het Huis van Aristoteles is Sandra Goos (43), van oorsprong dramaturge en onderwijzeres. 'De gedachte achter Het Huis van Aristoteles is dat ouders zich (weer) gaan realiseren dat spelen voor kinderen essentieel is. Het koesteren van de fantasie en zintuiglijkheid van kinderen is noodzakelijk voor een volgende generatie die een open geest en creatief en innovatief denken hard nodig zal hebben.'

Praktische informatie

Openingstijden Pluk van de Petteflet t/m 6 juli: wo, za en zo van 10.00 - 17.00 uur. Heldenstad: vanaf 20 september - 1 mei 2009, wo, za en zo 10.00-17.00 uur. Toegang: E 5,- pp. (voor kinderen en ouders)/ E 3,- met Stadspas.

Adres: Gebouw Openbare Verlichting, Westergasfabriek, Pazzanistraat 27, 1014 DB Amsterdam, www.hethuisvanaristoteles.nl, 020 - 4862499

Pluk van de Petteflet is een project van Stichting Nederlands Kindermuseum en wordt mogelijk gemaakt door Westergasfabriek BV en MeyerBergman, Ruimte voor Contact van het Ministerie van VROM, VSB Fonds, Mondriaanstichting, Stichting DOEN, Prins Bernhard Cultuur Fonds, DMO Kunst en Cultuur van de Gemeente Amsterdam, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Wombat bv, uitgeverij Querido en Illustre bv.

Noot voor redacties: