Ingezonden persbericht

Gasverbruik elektronisch gemeten veel nauwkeuriger

Nederlandse gasmeter blijkt wereldprimeur

Terwijl de discussie over gasmetingen weer is opgelaaid, heeft de eerste elektronische gasmeter ter wereld, voor huishoudens, zich al laten zien.

Deze digitale gasverbruikmeter blijkt een wereldprimeur. De VPGEO (Van Putten Gas Energy Observatory) is in april dit jaar gecertificeerd door CTEP in Californië, een officieel Amerikaans ijkinstituut.
Voor het eerst in de geschiedenis is AnMar Research Laboratories uit Eindhoven erin geslaagd om een volledig digitale gasverbruikmeter te ontwikkelen. De meter bleek aan alle wettelijke eisen te voldoen. De testperiode duurde meer dan een jaar.

Balgenmeter
In alle Nederlandse huishoudens staat nu nog een balgenmeter. Het werkingsprincipe van die meter stamt nog uit 1843 toen in Londen de eerste gasleidingen werden gelegd. De balgenmeter is een volumemeter en meet alleen het volume van het gas, afhankelijk van de temperatuur en druk.
De balgenmeter registreert bij hogere temperaturen een groter volume gas, maar met dezelfde energiewaarde als bij lagere temperaturen. Dat verklaart waarom hij in het buitenland vaak buiten de woning staat want daar is het kouder dan binnen. De temperatuurgevoeligheid van de balgenmeter betekent een nadeel voor de consument. De VPGEO is een massameter en meet onafhankelijk van temperatuur en druk.

Politiek
Met de alsmaar stijgende energieprijzen blijken steeds meer consumenten goed geïnformeerd te willen worden hoeveel, waarvoor en wat ze betalen voor hun gas- en stroomverbruik. Het VPGEO systeem maakt het gasverbruik voor de consument direct zichtbaar, compenseert druk- en temperatuurschommelingen, terwijl het verbruik op afstand kan worden uitgelezen, via je laptop, mobieltje of wereldwijd over internet. Door de grote nauwkeurigheid betaalt de consument alleen het werkelijke gasverbruik.
Rekeningen worden door dit systeem automatisch per verrekenperiode opgemaakt en verzonden naar de energieleverancier. De meter kan, via internet waar ook ter wereld, zelfs het allerkleinste gaslek in je huis aan het licht brengen. Het compacte metertje bepaalt doorlopend het energielabel van je huis en geeft een optimaal energieverbruik door koppeling met plaatselijke weerdata. Voorschotnota's komen te vervallen en er is gegarandeerde privacy van alle verzonden datagegevens.
---

29 mei 2008