Ingezonden persbericht


BMW Group
Nederland
Public Relations

Persbericht
30 januari 2008

Your Mobile Expectations: BMW H2R Project :
De 16e BMW Art Car

München/Rijswijk. Met het BMW H2R Project van de Deense kunstenaar Olafur Eliassson is een eigentijds vervolg gegeven aan de in 1975 gestarte BMW Art Car Collection. De BMW H2R is van 29 mei tot 20 juli te bewonderen in het museum Pinakothek der Moderne in München.

Het werk met de naam Your Mobile Expectations: BMW H2R Project is het zestiende automobiele kunstwerk binnen de BMW Art Car Collection. Al in 2005 kreeg de Deense kunstenaar Olafur Eliasson van een internationale vakjury de opdracht om een eigen interpretatie te geven aan het fenomeen van de BMW Art Car. Zijn keuze viel op de BMW H2R, een technologische mijlpaal waarmee BMW een duidelijke visie toont op duurzame mobiliteit in de toekomst.

In nauwe samenwerking met technici van BMW transformeerde Eliasson de BMW H2R tot een kunstwerk waarin de fascinatie van de Deen voor natuurverschijnselen en technologie samensmelten. In het verleden experimenteerde de 41-jarige Deen reeds veelvuldig met licht, mist en ijs. Dezelfde elementen heeft hij toegepast in het BMW H2R Project. Het is duidelijk dat de auto-industrie en het milieu tegenstrijdige belangen hebben. Langzaamaan komen er vanuit de industrie initiatieven die laten zien dat er ook een gemeenschappelijk belang is. De BMW H2R is daar een voorbeeld van , vertelt Eliasson. Daarom vond ik het belangrijk om voor dit project thema s als mobiliteit, vergankelijkheid en duurzame energie te laten samenkomen. In mijn werk leg ik de focus sterk op tijd en ruimte, en ben ik altijd op zoek naar frictie en knelpunten. Een rijdende auto heeft daarmee alles te maken. Je hebt bijvoorbeeld te maken met luchtweerstand, maar ook met sociale en politieke knelpunten. Voor dit project vind ik het erg interessant dat het gebruik van duurzame energie een soort bewustwording in de hand werkt, en dat we onszelf als mens meer verantwoordelijk voelen voor ons gedrag op aarde. Een goede zaak, lijkt me.

IJzig kunstobject
Voor het BMW H2R Project verwijderde Eliassson de bestaande carrosserie, om deze te vervangen door een reflecterende huid met complexe metalen vormen. Vervolgens werd het geheel in een ijskoude ruimte zorgvuldig besproeid met in totaal 2.000 liter water, waardoor de H2R werd bedekt met een dikke laag ijs. Met behulp van geelgekleurde lampen wordt het ijzige kunstobject van binnenuit verlicht, als symbool voor de gespannen relatie die er bestaat tussen de auto-industrie en het broeikaseffect. Om de ijslaag rond de auto te conserveren, wordt het H2R Project tentoongesteld in een ruimte die 24 uur per dag wordt gekoeld.

De BMW Art Car Collection
Het idee achter de BMW Art Car Collection werd in 1975 gelanceerd door de Franse veilingmeester en autocoureur Hervé Poulain. Op zijn verzoek transformeerde de Amerikaanse kunstenaar Alexander Calder een BMW 3.0 CSL tot een bijzonder kunstwerk op wielen, dat later zou meerijden in de 24 Uur van Le Mans. Sinds deze allereerste BMW Art Car ontwierpen ook internationaal beroemde kunstenaars als Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol en Jenny Holzer een BMW Art Car.

De BMW Art Car Collection is tentoongesteld in musea over de gehele wereld, waaronder het Louvre in Parijs, de Royal Acadamy in Londen, het Powerhouse Museum in Sydney en het Guggenheim Museum in Bilbao en New York. Nog altijd worden de BMW Art Cars gezien als een spannende symbiose tussen kunst en technologie, en ook in de toekomst staan er diverse internationale tentoonstellingen op het programma.

Voor de Engelstalige persmap en beeldmateriaal van het BMW H2R Project verwijzen wij naar onze mediasite www.press.bmwgroup.com.

Rijswijk, 30 januari 2008

----------