Landschap Noord-Holland


Persbericht

Castricum, 21 mei 2008

Houtsnipexcursie in het schemerdonker op Landgoed Leyduin

Op 29 mei om 20.00 uur en op 7 juni om 20.30 uur maakt de gids van Landschap Noord-Holland een avondwandeling over de landgoederen Leyduin, Vinkenduin en Oud Woestduin. Wij hopen u de spectaculaire balts van de houtsnip te kunnen laten zien. Gaat u met ons mee?

Over de cultuurhistorie van deze landgoederen zijn veel anekdotes te vertellen. Zo was hier vroeger een renbaan waar gegokt werd en woonden de ouders van dichter Jacob van Lennep hier rond 1832. Maar vanavond komt u er speciaal voor één bijzonder vogelsoort; namelijk de houtsnip. In het oude bos broeden een aantal houtsnippen. Een houtsnip is een wat logge vogel met een schitterend camouflerend verenkleed, een lange snavel ter grootte van een kleine eend. In deze baltstijd gedraagt de houtsnip zich heel apart. Hij vliegt op ongeveer 15 meter hoogte en draait rondjes in de vorm van het cijfer acht. Ook maakt hij een heel apart geluid. Wij adviseren u een verrekijker mee ten nemen.

Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 0251-362 762. De kosten bedragen ¤ 3,50, Beschermers betalen ¤ 2,50 en kinderen tot 12 jaar ¤ 1,50. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl

We verzamelen op het parkeerterrein bij de ingang van Leyduin aan de Manpadslaan 2 op de grens van Heemstede en Vogelenzang ten zuiden van station Heemstede/Aerdenhout.