Ingezonden persbericht


Persbericht Middelburg, mei 2008

Pelgrimstocht langs kloosters en kerken in Middelburg "Hallo! Ik ben Jacobus de pelgrim. Ik maak een pelgrimstocht naar Middelburg. Door de eeuwen heen zijn er in Middelburg kloosters en kerken gebouwd en ook weer verdwenen. Ga met mij mee op pelgrimstocht en ontdek de verhalen achter kerken en kloosters in Middelburg." Zo begint de speurtocht Pelgrimstocht langs kloosters en kerken die op 29 mei 2008 verschijnt.

Geschiedenis ligt op straat
In het Jaar van het Religieus Erfgoed 2008 brengt het Zeeuws Archief een speurtocht uit langs (sporen van) kerken en kloosters in de binnenstad van Middelburg. De speurroute verschijnt als derde in de reeks stadsspeurtochten voor kinderen die het Zeeuws Archief onder de titel Geschiedenis ligt op straat uitbrengt. De Pelgrimstocht langs kloosters en kerken is een interactieve route door Middelburg die voert langs religieuze gebouwen in de provinciehoofdstad. De leidfiguur is een pelgrim die korte verhaaltjes vertelt en vragen stelt.

Pelgrimage
De pelgrimstocht begint bij het Zeeuws Archief. Het Van de Perrehuis, waarin de kantoren van het Zeeuws Archief zijn gehuisvest, is gebouwd op de fundamenten van de Commanderij van de Duitse Orde, een geestelijke ridderorde, die hier tot 1574 heeft gestaan. Hier vertelt de pelgrim over het kloosterleven. Van daaruit voert de route naar de Lutherse kerk en legt de pelgrim iets uit over Luther en de Hervorming. De tocht leidt vervolgens naar de barokke Oostkerk, de eerste kerk in Middelburg die speciaal voor de protestantse eredienst is gebouwd. Daar vertelt de pelgrim over Calvijn en het protestantisme. Vlakbij de Oostkerk staat het voormalige pakhuis Demerary, waarin de moskee is gehuisvest. Via de protestantse Gasthuiskerk met het katholieke Mariabeeldje in de deurstijl voert de route naar de synagoge, waar de pelgrim uitleg geeft over de geschiedenis van de joden in Middelburg. Dan gaat de tocht naar de Abdij, hèt geestelijk centrum van Zeeland gedurende de Middeleeuwen. Onderweg, bij de H.H. Petrus en Pauluskerk, vertelt de pelgrim over het katholicisme en het wonderbaarlijke Mariaschilderij dat in de kerk hangt. Bij de Engelse kerk wordt iets verteld over de Engelse gemeente en het Soephuis, waartoe de voormalige kapel van het Cellebroedersklooster heeft gediend. Dan voert de route naar de Doopsgezinde kerk, waar de pelgrim uitleg geeft over de vervolging van aanhangers van andere religieuze stromingen. De tocht eindigt bij het Zeeuws Archief, waar tegenover de Hofpleinkerk staat, op de plaats waar tot 1834 de majestueuze Noordmonster-, Oude of St. Pieterskerk stond.

Langs kloosters en kerken
De kleurrijke pelgrimstocht en de figuur van de pelgrim zijn vormgegeven door Ramon de Nennie uit Middelburg. De speurtocht is ruim 3 kilometer lang en is in ongeveer anderhalf uur te lopen. Hij is gemaakt voor kinderen van 8 tot 14 jaar, maar evengoed geschikt voor volwassenen als basis voor een boeiende wandeling door religieus Middelburg. De uitgave van de Pelgrimstocht langs kloosters en kerken is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Provincie Zeeland en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zeeland in het kader van '2008 Jaar van het Religieus Erfgoed in Zeeland' en van de Stichting NieuwZout - Cultuur Verbindt in het kader van de manifestatie 'Cultuur-Wereldbeeld-Religie 2008'.

Speciale activiteit op 29 mei
Op de dag van verschijnen van de speurtocht, donderdag 29 mei 2008, is hij tussen 13.00-16.00 uur met korting te koop bij de receptie van het Zeeuws Archief. Voor slechts E 1,- kun je die dag op pelgrimstocht langs kloosters en kerken. Een aantal kerken langs de route is bovendien die dag geopend. Op vertoon van de speurtocht krijgen bezoekers in elke kerk die open is een boekenlegger. Elke boekenlegger is weer anders.

-.-.-.-.-

Adres en openingstijden
Pelgrimstocht langs kloosters en kerken is speurtocht nr. 3 in de reeks Geschiedenis ligt op straat en is verkrijgbaar bij het Zeeuws Archief voor E 2,50.

Openingstijden Zeeuws Archief: ma t/m vr en elke eerste za van de maand van 09.00-17.00 uur. Toegang gratis.

Zeeuws Archief, Hofplein 16, Middelburg
telefoon: 0118-678800
e-mail: info@zeeuwsarchief.nl
website: www.zeeuwsarchief.nl

Meer informatie
Voor nadere informatie: Zeeuws Archief, Anneke van Waarden-Koets, educatie en exposities, tel. 0118-678800.

Illustraties
Foto's zijn -met bronvermelding!- gratis en rechtenvrij te downloaden van: www.zeeuwsarchief.nl/pers.


---- --