Gemeente Leeuwarden

Dag van de Kinderraad: wie wint en wie wordt de nieuwe kinderburgemeester van Leeuwarden?

De onderlinge strijd om het winnende voorstel is in volle gang. Welke school gaat dit jaar 5.000 euro winnen om daarmee hun voorstel te realiseren? Donderdag 29 mei valt de beslissing. Dan is de dag van de Kinderraad waarop de deelnemende scholen hun voorstel presenteren en verdedigen in de Leeuwarder raadzaal. In de raadzaal dan geen raadsleden, maar vol met kinderen.

Samen met het basisonderwijs, HBO-opleidingen en HBO-studenten organiseert de gemeente Leeuwarden dit jaar voor de vierde keer de Kinderraad. De Kinderraad is ontstaan na een initiatief van de PvdA en het CDA. Het doel is om kinderen uit Leeuwarden op speelse wijze in aanraking te laten komen met het begrip 'democratie'.

De kinderen bereiden zich vooraf op school voor aan de hand van het door de gemeente Leeuwarden ontwikkeld lesmateriaal. De lessen worden gegeven door studenten van de PABO en de Thorbecke Academie. De lessen leiden tot een voorstel wat de kinderen presenteren tijdens de dag van de kinderraad. De kinderen kunnen hiermee 5.000 euro winnen en daarmee hun plan tot uitvoer brengen. Alle basisscholen in de gemeente Leeuwarden kunnen elk één stem uitbrengen.

De Wynwizer was de eerste winnaar van de kinderraad en de skate-voorziening die zij hadden bedacht is ondertussen in de buurt van hun school geplaatst. De Wilhelminaschool won in 2006 met een voorstel voor een trampoline en vorig jaar is er een pannakooi en een tafeltennistafel in een speeltuin in Huizum-West geplaatst door het winnende voorstel van de Johan Willem Frisoschool.

Dit jaar doen de volgende scholen mee aan de kinderraad:

CBS Pr. Constantijnschool;

St. Paulusschool;

Koningin Wilhelminaschool;

OBS De Wester;

OBS De Plataanschool;

Teake Jan Roordaschool.

Kinderburgemeester

Tijdens de dag van de Kinderraad wordt ook de kinderburgemeester gekozen. De Kinderburgemeester is ambassadeur van de Kinderraad en van alle kinderen in Leeuwarden, voor een heel jaar. Vorig jaar was Sergio Postma de Kinderburgemeester.

Uitnodiging voor de pers,

Gemeente Leeuwarden