Ingezonden persbericht


Nationale ICT Awards 2008 uitgereikt

Woerden/Den Haag, 29 mei 2008

Tijdens een galabijeenkomst in de Nieuwe kerk in Den Haag, zijn gisterenavond de Nationale ICT Awards 2008 uitgereikt. De Broos van Erp Prijs van 50.000 gaat dit jaar naar i-wood. De Aanbesteding Award is gewonnen door OT2006 van het Ministerie van EZ, de ICTRegie Award door de Software Improvement Group (SIG), de InnovatieSalon Award door Jaap Lems, Havenmeester in Rotterdam, de NBL Award door Politie Rotterdam Rijnmond en de ICT~Milieu Award door Philips Electronics Nederland. De Nationale ICT Awards zetten personen, organisaties of initiatieven in het zonnetje die bijdragen aan de stimulering van innovatieve ICT-toepassingen in bedrijfsleven, non-profit en overheid.

De Nationale ICT Awards worden mogelijk gemaakt door ICT~Office, ICTRegie, Nederland BreedbandLand, het ministerie van BZK en het ministerie van Economische Zaken, die samen zes Awards uitreiken.

i-wood winnaar Broos van Erp Prijs

i-wood heeft een mobiel bannering concept ontwikkeld dat het mogelijk maakt om op mobiele telefoons op een gebruikersvriendelijke manier reclame te maken op het hoofdscherm ("Mobile-Desktop") door middel van een banner. Dit betekent dat de - lang verwachte - op de individuele persoon gerichte reclame via de mobiele telefoon eindelijk gestalte heeft gekregen. Met het i-wood systeem is het mogelijk een voor adverteerders en consumenten unieke propositie te maken, die door beide partijen als niet-storend en daardoor waardevol gezien wordt. Elke keer als de gebruiker een toepassing start (b.v. bellen) en terugkeert naar het hoofdscherm wisselt de reclame boodschap (banner). Het aantal banners is onbeperkt. Het systeem laat banners zien op de mobiele telefoons die interactief zijn en een directe link hebben met de websites van de adverteerders. Via verschillende distributieovereenkomsten bereikt het bedrijf uit Hilversum direct meer dan 50% van de Nederlandse mobiele bellers.

i-wood denkt dat dit pas het begin is van een reeks producten die in het mobiele-advertentie eco systeem gelanceerd zullen worden. Voor de periode na de lancering zijn koppelingen met systemen voor Location-Based-Services (plaatsbepaling) en mobiel betalen in voorbereiding.

De heer De Kock van i-wood (midden) ontvangt de Broos van Erp Prijs 2008 van Zsolt Szabo (voorzitter hoofdjury) en Mark Frequin (DG DGET ministerie van EZ).

Aanbesteding Award voor OT2006

De Aanbesteding Award 2008 is toegekend aan het project OT 2006 van het ministerie van Economische Zaken. Dit project heeft in de ogen van de jury de beste aanbesteding uitgevoerd. Het project OT2006 (Overheid Telecommunicatie) betreft een drietal omvangrijke Europese interdepartementale aanbestedingstrajecten (clusters) op het gebied van telecommunicatie diensten en -producten met daarbinnen een groot aantal percelen. Op basis van de geleverde input van een diversiteit aan deelnemers en marktpartijen heeft dit geresulteerd in raamovereenkomsten voor een veelheid van centrale- en decentrale overheden. Deze overheden zouden anders als afzonderlijke aanbestedende diensten een eigen verwervingstraject moeten doorlopen.

Bij wijze van uitzondering is ook een eervolle vermelding toegekend aan het project Kamer beter in beeld gezien de verhouding tussen de wel zeer beperkte financiële middelen voor dit project en het behaalde resultaat (ontsluiten van commissievergaderingen via het web en de televisie).

Philippe Raets (waarnemend SG ministerie van BZK, links) reikt de Aanbesteding Award 2008 uit aan Jos van den Broek, gedelegeerd opdrachtgever OT 2006.

Philips Electronics Nederland wint ICT Milieu Award

De ICT~Milieu Award 2008 is gewonnen door Philips Electronics Nederland. Philips stelt de gebruiker in staat energie te besparen door energie-efficiënte producten. Een goed voorbeeld hiervan is de monitor BDL 3221V, ontworpen volgens de Philips ecodesign methode. Deze monitor voor professioneel gebruik staat met name in publieke ruimten (luchthavens, winkels, beurzen), waar monitoren heel lang aan staan. Door toepassing van innovatieve technieken, verbruikt deze monitor de helft van wat vergelijkbare monitoren aan energie verbruiken.

De ICT~Milieu Award is voor de meest aansprekende en innovatieve ICT-toepassing om energieverbruik te verminderen. Met de prijs wil ICT~Milieu stimuleren dat door slimme inzet van ICT, zowel ICT-bedrijven als ICT-gebruikers bijdragen aan de terugdringing van de CO2-uitstoot. Innovatiekracht, visie, concrete toepasbaarheid en de mate van energiebesparing spelen daarbij de belangrijkste rol. ICT~Milieu is onderdeel van ICT~Office en voert het ICT-inzamelsysteem uit: een logistiek systeem voor de inzameling en recycling van gebruikte ICT-apparatuur.

De heer Van Linden, CFO van Philips Electronics Nederland (links) ontvangt de ICT~Milieu Award 2008 uit handen van Martin Trampe (juryvoorzitter).

Software Improvement Group winnaar ICTRegie Award

Met de ICTRegie Award honoreert het Nationaal regieorgaan voor ICT-onderzoek en -innovatie succesvolle valorisatie in Nederland. Dit jaar is de prijs gewonnen door de oprichters van het bedrijf SIG (Software Improvement Group), een spin-off van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI). De wetenschappers achter dit bedrijf bleven geloven in de praktische bruikbaarheid van hun onderzoek naar complexe software systemen. Hun producten zijn in staat miljoenen regels broncode te analyseren en te beoordelen, die wanneer deze zou zijn afgedrukt een stapel A4-vellen van 90 meter hoogte vertegenwoordigt. Dit bedrijf geeft onafhankelijk, objectief, verifieerbaar en kwantitatief inzicht in de structuur en kwaliteit van (omvangrijke) software systemen. Het meet de kwaliteit, legt de architectuur bloot en beoordeelt het systeem (waardoor uitspraken mogelijk zijn op kenmerken als complexiteit, stabiliteit, onderhoudbaarheid, uitbreidbaarheid, enz.), alles op basis van geautomatiseerde broncode analyse. De mensen achter dit bedrijf zijn Paul Klint, Tobias Kuipers, Arie van Deursen en Marjo Wildvank.

Marjo Wildvank, CEO van SIG (rechts) ontvangt de ICTRegie Award 2008 van juryvoorzitter Hennie Wesseling.

InnovatieSalon Award naar Havenmeester Rotterdam

Jaap Lems, Havenmeester Rotterdam en Rijkshavenmeester, is de winnaar van de InnovatieSalon Award 2008. Hij heeft als mede-organisator van de InnovatieSalon Veiligheid op bestuurlijk én financieel vlak een belangrijke bijdrage geleverd aan de start van de ontwikkeling van regionale best practices in de veiligheidsketen, samen met de ICT-branche. Lems neemt deel in een samenwerkingverband in de regio Rotterdam Rijnmond om versnelling te realiseren voor de veiligheidsector. Hij ziet het als zijn rol om projectvoorstellen binnen dit kader op te pakken en het commitment vanuit het Havenbedrijf te realiseren.

De InnovatieSalon Award is een initiatief van ICT~Office. Met de InnovatieSalons wil ICT~Office de vraag naar ICT-toepassingen in diverse sectoren stimuleren met als inzet het versnellen van innovatie. Binnen een InnovatieSalon werken partijen uit overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen samen rond bepaalde maatschappelijke of macro-economische onderwerpen om deze versnelling met hulp van ICT-toepassingen vorm te geven op basis van sluitende business cases.

Henk Broeders, voorzitter ICT~Office (links) reikt de InnovatieSalon Award 2008 uit aan Jaap Lems, Havenmeester Rotterdam.

NBL Award naar Politie Rotterdam Rijnmond

Om de pakkans van overvallers te vergroten, gaat de politie in Rotterdam Rijnmond slimme camerasystemen in winkels inzetten. Zo wordt de tijd verkort tussen de overval en de signalering daarvan bij de politie. Dankzij de camerabeelden komt een beter signalement van de dader beschikbaar voor de surveillant in het winkelgebied. Dit is een concrete toepassing van breedbandtechnologie, die maatschappelijk én economisch veel effect heeft. De innovatiekracht van dit project komt voort uit de gekozen ketenaanpak en de relatieve eenvoud van de opzet. Dit maakt een snelle landelijke opschaling mogelijk. Het systeem wordt in het voorjaar van 2008 in de meest urgente winkelgebieden in regio Rotterdam ingezet en zal vervolgens landelijk worden uitgerold.

Naast de eenvoud en kracht van deze breedbanddienst is de jury vooral positief over de impact ervan voor de samenleving, waarin de veiligheid van burgers en ondernemers een belangrijk element is in sociale cohesie én economische groei.

De heer Hijmering, Diensthoofd EXO Politie Rotterdam-Rijnmond (links) ontvangt de NBL Award 2008 uit handen van Willem Vermeend, voorzitter NBL.

Website

Informatie over de winnaars en genomineerden en links naar de partners, staat op www.ictawards.nl

----------
Noot voor de redactie,