Gemeente Zandvoort


Welstandsnota strand: voor een kwalitatief aantrekkelijk beeld

De gemeente Zandvoort moet ervoor zorgen dat de bebouwing binnen de gemeentegrenzen - dus ook op het strand- goed is, ook wat betreft architectonische uitstraling. Door het stellen van zogenoemde welstandscriteria probeert de gemeente sturing te geven om ongewenste ruimtelijke excessen (die duidelijk niet bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit van het strand of aan het aanzicht vanaf de boulevard) op het strand uit te sluiten. Die criteria zijn vastgelegd in de Welstandsnota Strand, die vanaf vrijdag 30 mei zes weken lang ter inzage ligt op het gemeentehuis.

Naast de bebouwingsvoorschriften in het bestemmingsplan, is het wenselijk om specifieker sturing te geven aan de architectonische uitstraling van de bebouwing op het strand. Dit betekent dat bouwaanvragen naast de toets van het bestemmingsplan, ook moeten voldoen aan de in de nota gestelde welstandscriteria alvorens een bouwvergunning afgegeven kan worden. De huidige welstandsnota voorziet niet in dergelijke criteria voor bebouwing op het strand. Het is echter wel wenselijk om dergelijke welstandscriteria op te stellen met het oog op het realiseren van een goede ruimtelijke kwaliteit. Door het vaststellen van welstandscriteria, probeert de gemeente sturing te geven aan de gewenste ruimtelijke kwaliteitsverbetering. In de ontwerpnota "Welstandsnota Strand" worden de criteria omschreven, met als doel om ongewenste ruimtelijke excessen (die duidelijk niet bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit van het strand alsook het aanzicht vanaf de boulevard) op het strand uit te sluiten.

Om wél te komen tot een aantrekkelijk beeld van het strand, zal rekening gehouden moeten worden met de volgende aspecten, die verwerkt zijn in de welstandscriteria:
- voorkom materiaalgebruik met een armoedige uitstraling;
- voorkom de uitstraling van een noodoplossing;
- voorkom een veelvoud/verzameling van diverse, onsamenhangende gebouwen;
- streef naar eenheid door hoofdgebouwen en bijgebouwen op gelijke, verzorgde wijze te behandelen volgens één gekozen concept in kleur/materiaal en detaillering.

De ontwerpnota "Welstandsnota Strand", bestaande uit een toelichting en concrete welstandscriteria voor strandpaviljoens en strandhuisjes, ligt gedurende de openingstijden met ingang van 30 mei 2008 zes weken lang ter inzage bij de centrale balie op het raadhuis (ingang Swaluëstraat) te Zandvoort en de openbare bibliotheek (Prinsesseweg 34) en is ook raadpleegbaar via de gemeentelijke website.

Gedurende de termijn van de tervisielegging kunt u uw reacties schriftelijk richten aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 2, 2040 AA Zandvoort. Voor mondelinge reacties kunt u een telefonische afspraak maken met de heer R.M. den Blanken, werkzaam bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, telefonisch bereikbaar onder het algemene nummer 023-5740100.