Dienstenbond CNV

Nieuws

28 mei 2008

Leden bij supermarkten mogen het zeggen

CNV DIENSTENBOND EVEN UITGEPRAAT

Vorige week vrijdag is er tot in de avond voor de vijfde keer onderhandeld over de cao voor de levensmiddelendetailhandel en de cao voor de VGL (Vereniging van Grootwinkelbedrijven). We zijn op een punt gekomen dat er knopen doorgehakt moeten worden, echter die knopen zijn voor CNV Dienstenbond niet door te hakken zonder dat de leden zich daarover hebben uitgesproken.

CNV Dienstenbond heeft zich uitgebreid en tot in de details voorbereid op de gesprekken van afgelopen vrijdag. Alle argumenten voor onze voorstellen zijn inhoudelijk aan de orde geweest. Ook alle argumenten tegen de voorstellen van werkgevers zijn aan de orde geweest. Omdat wij de voorstellen van werkgevers wel bijzonder serieus nemen, heeft CNV Dienstenbond ook oplossingsrichtingen geboden aan werkgevers om mee te denken in de problematiek die zij schetsen.

Helaas heeft de grondige voorbereiding van CNV Dienstenbond niet geleid tot een inhoudelijk gewijzigde opstelling van werkgevers, hoewel de discussie nu wel voor een groot deel is gegaan over de inhoud. Werkgevers blijven echter vasthouden aan hun voorstellen rondom zaterdagen en toeslagen. Daarop heeft CNV Dienstenbond besloten om de stand van zaken aan de leden voor te leggen en hun mening daarover te vragen om door te mogen onderhandelen.

Omdat wij werkgevers mee willen helpen om de problematiek van inzetbaarheid van medewerkers in de winkel (met name kader, leidinggevenden) op zaterdagen en avonden te helpen oplossen, heeft CNV Dienstenbond ook oplossingrichtingen aangegeven. Zoals; zorg voor uitbreiding van contracturen als daarom gevraagd wordt, neem meer personeel aan in plaats van te verminderen. Bind jongeren aan de organisatie, geef ze sneller vaste contracten. Beloon het werken op zaterdag extra, geef medewerkers medezeggenschap over roosters of voer zelf-roostering in de winkels in.
Werkgevers zien dat niet als oplossingen, zij willen oplossingen die hen geen geld kosten zoals afschaffen van de toeslagen en de verlichting om te werken op zaterdag uit te breiden.

Voorts zijn er nog een tiental andere onderwerpen die nog besproken moeten worden. In de vorige Info's heeft u daarover kunnen lezen, deze zijn nog niet van tafel. Afgesproken is om eerst over de bovenstaande onderwerpen afspraken te maken.

Maandag 16 juni gaan we verder. Maar in de tussentijd zullen bonden hun achterban bevragen over de bovengenoemde onderwerpen. Graag horen wij van u wat u van deze onderwerpen vindt en of wij daarover verder kunnen onderhandelen. Uw mening telt!

Het overleg sleept zich voort, echter het gaat wel over uw arbeidsvoorwaarden en die van uw collega! Maak uw collega bewust dat ook hun loonsverhoging op het spel staat en ook zij straks 24 zaterdagen verplicht kunnen worden te werken. Maak ze lid op: www.cnvdienstenbond.nl, nu met de eerste drie maanden gratis!

Voor vragen en/of opmerkingen, kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Fedde Monsma. Telefoon: 023 - 5651052 of e-mail: f.monsma@remove-this.cnvdibo.nl Voor meer informatie zie ook onze website www.cnvdienstenbond.nl of bel 023 - 565 10 52.