NEN


Internationale afspraken over duurzame biobrandstoffen

woensdag 28 mei 2008, 11:12

Het Europese Comité voor Normalisatie (CEN) richt een technische commissie op voor het ontwikkelen van normen voor duurzaam geproduceerde biomassa. De nieuwe CEN/TC 383 heeft een Nederlandse voorzitter en NEN voert het secretariaat. De eerste bijeenkomst vond plaats op 21 en 22 mei in Brussel.

De Nederlandse overheid, de Europese Commissie, de Amerikaanse en vele andere mondiale overheden zetten zwaar in op het gebruik van biobrandstoffen voor zowel voertuigen als energieopwekking. De Europese Commissie introduceert in de voorgestelde Richtlijn hernieuwbare energie milieueisen voor biomassagebruik die zij verplicht wil stellen in alle Europese landen.

"Nederland speelt al jaren een belangrijke rol bij de internationale normalisatie van brandstoffen", zegt Ortwin Costenoble van NEN-Energiewinning. "De sector investeert actief in biobrandstof en wil vrijwillige afspraken maken over certificatie en toepassing van in Nederland opgestelde duurzaamheidscriteria. De ontwikkeling van een Europese norm voor duurzaamheidscriteria kent vele kanten. Denk aan de preventie van 'verdringing', waarbij de productie van biomassa (zoals maïs of palmolie) ten koste gaat van de voedselproductie. Maar het gaat ook om het streven naar een volledig CO2-neutrale keten en over sociale aspecten zoals het voorkomen van kinderarbeid. Ook gaan we de sector nationaal en internationaal verder ondersteunen bij het maken van sectorspecifieke en -overstijgende afspraken voor duurzame biobrandstoffen en biomassa."

De meest uitgewerkte nationale normen van Engeland, Duitsland en Nederland gaan een stuk verder dan de alleen milieugerelateerde eisen van de Europese Unie. Dit heeft vooral te maken met handelsverdragen, waardoor de consensusvorming in het normalisatieproces vertraagt. De bedoeling is dat CEN een soort overkoepelende standaard ontwikkelt, voor zowel de EU als bedrijven en nationale overheden die het gebruik van duurzame brandstoffen hoog op de agenda hebben staan. Het probleem is echter dat zowel VROM als de EU op zeer korte termijn (2009 - 2010) gecertificeerde biomassa nodig heeft.

Nationale stappen
Op 21 april organiseerde NEN-Energiewinning een informatiebijeenkomst over duurzaamheidscriteria voor biomassa ten behoeve van energiedoeleinden. Met meer dan zestig deelnemers was de informatiebijeenkomst druk bezocht. Tijdens deze bijeenkomst is besloten een normcommissie Duurzaamheidscriteria biomassa op te richten die als nationaal platform moet gaan fungeren. Lees meer over deze bijeenkomst en de nieuwe normcommissie.

Voor meer informatie over normontwikkeling op het gebied van duurzaam geproduceerde biomassa of deelname aan de nieuwe normcommissie kunt u contact opnemen met NEN-Energiewinning: e-mail: energy@nen.nl of telefoon: (015) 2 690 326.