NEN


Noodzaak uniforme certificaten voor handel in hernieuwbare energie

woensdag 28 mei 2008, 11:43

In april vond er een Europees seminar plaats over de nieuwe Europese Richtlijn hernieuwbare energie. Doelstelling van de bijeenkomst was om vervolgstappen te bespreken voor certificaten van oorsprong, energiecertificaten en groencerticaten.

De zeventig deelnemers, waaronder bedrijven, overheden en energiebedrijven, waren het eens over de noodzaak en prioriteit van Europese normalisatie en harmonisatie van 'Garanties van Oorsprong' (GO) om de handel in hernieuwbare energie mogelijk te maken. Ook erkenden zij de noodzaak voor nadere Europese afspraken over energiecertificaten ofwel witcertificaten.

De Richtlijn hernieuwbare energie gaat onder andere uit van de handel in hernieuwbare energie via Garanties van Oorsprong, die de herkomst van de hernieuwbare energie certificeren. Al in de Richtlijn voor duurzame elektriciteitsopwekking van 2001 was een vrijwillig regime voor deze handel in Garanties van Oorsprong opgenomen. De vrijblijvendheid maakte dat vele lidstaten systemen voor wit -en groencertificaten hebben opgezet. Handel tussen de landen is daardoor niet van de grond gekomen. Het normaliseren van Garanties van Oorsprong is essentieel om tot een Europees handelssysteem van hernieuwbare energie te komen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bert Dijkstra, NEN-Energiewinning, telefoon: (015) 2 690 108 of e-mail: energy@nen.nl.