UMC Utrecht


Preventief opsporen hersenbloedingen

In zijn promotieonderzoek laat Erik Koffijberg zien dat het opsporen van nieuwe aneurysmata in patiënten die een subarachnoïdale bloeding (SAB) overleefd hebben niet kosten-effectief is, tenzij ze een minstens 4,5 keer verhoogd risico hebben op herhaling.

Een subarachnoïdale bloeding uit een intracranieel aneurysma, een verwijding van een bloedvat in de hersenen, is een beroerte met ernstige gevolgen. Aneurysma behandeling bij oudere patiënten na een SAB leidt niet altijd tot gezondheidswinst. Ouderen die in goede klinische conditie verkeren na de SAB profiteren wel van behandeling, ouderen die in slechte conditie verkeren en pas laat worden opgenomen in het ziekenhuis niet. Het is dus belangrijk per patiënt de voor- en nadelen van aneurysma behandeling tegen elkaar af te wegen. Daarnaast zal behandeling vaak niet kosten-effectief zijn.

Koffijberg toont aan dat de aanname dat alle intracraniële aneurysmata met een constante snelheid groeien onrealistisch is. Hierdoor zal ook de kans op barsten van aneurysmata niet constant zijn over de tijd. Waarschijnlijker is dat intracraniële aneurysmata periodiek groeien, met variërende snelheden. Het gebruik van de (onrealistische) aanname van constante groeisnelheid in modellen zal ertoe leiden dat de effectiviteit van opsporingsstrategieën voor aneurysmata worden overschat.

Erik Koffijberg promoveert op 29 mei aan de Universiteit Utrecht. donderdag 29 mei 2008