Een maandsalaris voor andere baan dichter bij huis.

29/05/2008 08:30

Adapt B.V.

Dit bleek uit een onlangs gehouden enquete tijdens de Week van de Filerijder in opdracht van de website werkdichterbijhuis.nl. De website bood naast de enqu(ee)te, filerijders tevens een online baancheck aan, waarmee men direct inzicht kon krijgen op de beschikbaarheid van een andere baan nabij de woonlocatie. Menig geënqueteerde gaf aan dat een financieel extraatje in hun ogen een effectieve stimulans zou kunnen zijn om filerijders te stimuleren gerichter op zoek te gaan naar een andere job in de buurt van de woonplaats.

Bonus voor baanwissel versus verhuispremie

Verhuizen naar de omgeving van het werk om de files te vermijden is kostbaar en lijkt voor menigeen ingrijpender dan het zoeken naar een andere werkomgeving. Op de vraag aan filerijders of het zin heeft als de overheid personen die werk dichter bij huis vinden in de strijd tegen de files, een bonus verstrekt, antwoordde maar liefst twee derde hierop bevestigend. Een derde van de ondervraagden neemt genoegen met één extra maandsalaris. Slechts acht procent wil de overstap naar een andere werkgever beloond zien met een bonus van drie maandsalarissen. Vijf procent van de filerijders ziet een baan dichter bij de woonplaats op zich al als een bonus en verklaart hiervoor geen vergoeding te verlangen maar die kans met beide handen te zullen aanpakken.

Daling acceptatie reistijd

Werkdichterbijhuis.nl constateerde een verschuiving in het aantal filerijders die de reistijd voor woon-werkverkeer acceptabel vindt. Werd er in 2006 nog door meer dan de helft van de filerijders de reistijd als acceptabel omschreven, het onderzoek op de A2 liet een forse daling zien naar slechts een derde. Opgemerkt dient te worden dat het onderzoek uit 2006 landelijk was en dit onderzoek allen filerijders op de A2 betrof.

Files over vijf jaar verleden tijd

In tegenstelling tot de vaak gehoorde mening dat de files nooit oplosbaar zullen zijn, zeggen de oprichters van werkdichterbijhuis.nl er van overtuigd te zijn dat de fileproblematiek binnen vijf jaar tot het verleden behoort. Door de vele krachtenbundelingen die naar aanleiding van georganiseerde forums en samenwerkingsverbanden als Nationaal File Forum, Mobilitylab en Nederland Bereikbaar.nl ontstaan, constateren zij een grote dynamiek bij diverse overheden, bestuurders en bij beslissers van het bedrijfsleven om met gezamenlijke kracht in Nederland de files een halt toe te gaan roepen. "Wij zijn met de website slechts een radertje in een veel groter geheel" aldus Arjan Dekker, medeoprichter van de site. "We verwachten dankzij de gesprekken en initiatieven juist daarom dat oplossingen zullen verschijnen uit nu nog prille, vaak nog niet zeer zichtbare initiatieven en uit onverwachte hoek.

Het motto van de oprichters van werkdichterbijhuis.nl, is wat dat betreft duidelijk;

"Iedereen zal straks op een normale tijd zijn wekker kunnen zetten en aan het einde van de werkdag zonder filestress bijtijds weer thuis zijn".