Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Huurders nauwelijks bereid te verhuizen
Huurderssegment Nederlandse woningmarkt blijft vastzitten

Rotterdam -- 29 mei 2008. Vorig jaar daalde de verhuisgeneigdheid onder huurders naar een dieptepunt: slechts 6% wilde toen binnen twee jaar verhuizen. Anno 2008 is dit 8%. De verhuisgeneigdheid onder huurders is daarmee nog steeds zeer laag en een direct gevolg van de vastzittende woningmarkt waar koopwoningen te duur blijken voor huurders, de voorwaarden voor een optimale doorstroming onder huurders niet aanwezig zijn, de wachtlijsten voor een huurwoning nog steeds lang zijn en de nieuwbouwproductie nog niet op peil is. Dit blijkt uit de Bewonersscan van USP Marketing Consultancy, een onderzoek onder ruim 14.000 huurders.

Verhuisgeneigdheid onder huurders slechts 8%
Slechts 8% van de huurders geeft aan binnen nu en 2 jaar te willen verhuizen. Ondanks dat dit in 2007 6% was, is dit nog steeds zeer laag. In 2009 zal definitief moeten blijken of het dieptepunt uit 2006 daadwerkelijk voorbij is. Opvallend is verder dat de omvang van de groep die na 5 jaar of langer wil verhuizen slechts 60% bedraagt. Dit is het laagste cijfers sinds 2001. Dat de afname van deze groep vooral ten goede komt aan de groep 'weet niet' geeft aan onder meer dat de huurdersmarkt nog steeds vast zit en dat de onzekerheid groot is. Hiermee zijn de gevolgen van de hoge huizenprijzen en het gebrek aan gerichte acties van het huidige kabinet om de huidige woningmarkt ter hervormen nog steeds duidelijk zichtbaar op het huurderssegment van de Nederlandse woningmarkt.

De druk op huurwoningen zal blijven
De verhuisgeneigdheid onder huurders ligt ondanks de stijging van 6% naar 8% dus nog steeds laag. Oorzaken zijn dat huurders veelal geen geschikte andere huurwoning kunnen vinden maar ook dat huurders met een relatief hoog inkomen blijven zitten in de goedkope huurwoningen. Dit is verklaarbaar uit het feit dat de prijzen van koopwoningen hoog blijven waardoor deze voor een steeds groter wordende groep huurders buiten bereik komen te liggen. Ondanks de diverse pogingen met het aanbieden van tussenvarianten van koop- en huurvormen door woningcorporaties stagneert hiermee de doorstroming vanuit het huurdersegment van de woningmarkt en zal de druk op de gehele woningmarkt verder toenemen.

In het bijgevoegde artikel vindt u de resultaten en achtergronden van het uitgevoerde onderzoek, wat mogelijk interessant is voor uw blad of website. U bent natuurlijk vrij om redactionele aanpassingen in de tekst te doen. Indien er andere aanpassingen dan tekstueel gewenst zijn, dan graag in overleg met USP.

Wij verzoeken u vriendelijk, indien u overgaat tot publicatie, ons hiervan een bewijsexemplaar toe te sturen. Mocht u verder nog vragen hebben, dan zijn wij bereikbaar via e-mail en op onderstaand adres.

Met vriendelijke groet,

Claudie Wels

USP Marketing Consultancy BV
Kralingseplaslaan 99
3061 DG Rotterdam
T: +3110 206 6900
F: +3110 206 6901
E: wels@usp-mc.nl