Helft van alle jongeren schrijft!

29/05/2008 09:04

Kunstfactor

Utrecht, 28 mei. Khalid Boudou neemt onderzoeksrapport over schrijfgedrag jongeren in ontvangst

Creatief schrijven is populair onder jongeren! Bijna de helft van de jongeren (49%) schrijft in zijn vrije tijd. Uit vrije wil, vooral omdat ze het leuk vinden. Jongeren die schrijven worden door anderen gezien als interessant; creatief schrijven heeft een goed imago. Dit en meer blijkt uit het onderzoek 'Jongeren schrijven, creatief schrijven tussen 12 en 18 jaar' van de Nationale Jeugdraad. Het onderzoek is gehouden onder 985 jongeren en is uitgevoerd in opdracht van Kunstfactor Schrijven.

Uitkomsten onderzoek: goed nieuws over jongeren en schrijven

Favoriete genres van jongeren zijn allereerst de brief (36%) en het dagboek (36%). Bij de literaire genres staan gedichten (33%), korte verhalen (27%) en songteksten (29%) bovenaan. Meer dan de helft van de jonge schrijvers schrijft over zijn gevoelens, zichzelf, vrienden of bekenden en het dagelijks leven. Inspiratie hiervoor halen ze uit hun emoties, dagelijkse gebeurtenissen en hun fantasie.

Bijna de helft van de jonge schrijvers (49%) is van plan om door te gaan met schrijven. Bijna drie op de tien (29%) van de schrijvende jongeren willen hun schrijfwerk graag verbeteren. Ze willen daarin graag verbetering in hun techniek (stijl, opbouw, spanningsboog in het verhaal), hulp bij de keuze van een genre, en meer kennis van de Engelse taal. Internetforums, workshops/clinics of tips van ervaren schrijvers kunnen daarbij helpen. Ook wisselen ze graag ideeën en teksten uit met vrienden uit de eigen leeftijdsgroep. Wanneer ze zouden mogen samenwerken met professionals zouden zij dit het liefst met zangers of bands doen.

Hiphoppers bieden rapport rappend aan Khalid Boudou aan

De Utrechtse MC's Tivo en Hazjikidee rapten het onderzoeksrapport de wereld in. Dit deden zij op 28 mei in het Utrechts Centrum voor de Kunsten waar jongeren de hele middag de hoofdrol speelden. Schrijver Khalid Boudou, bekend van Het Schnitzelparadijs, De President en PizzaMaffia, nam het rapport in ontvangst: 'We moeten jongeren op een andere manier benaderen, zoals ook het onderzoek laat zien. Koppel schrijven aan andere disciplines zoals muziek en film. Dan kom je dichterbij hun eigen wereld en gevoelens. Er gaat zoveel in ze om. Ze kunnen prachtige verhalen maken.' Boudou weet waarover hij spreekt - hij geeft zelf schrijfworkshops op middelbare scholen.

Nationale Jeugdraad en Kunstfactor

De Nationale Jeugdraad vraagt regelmatig de mening van het Jeugdraadpanel, een groep van 1000 jongeren verdeeld over 12 scholen. Het panel bestaat uit scholieren uit het voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs en geeft suggesties voor alternatief en beter beleid.

Kunstfactor is de landelijke organisatie voor de ontwikkeling en promotie van amateurkunst. Of het nu gaat om amateurverenigingen, kunstinstellingen, opleidingen of kader, Kunstfactor biedt ondersteuning, advies, educatie en bevordert de kwaliteit en de infrastructuur.

Download rapport

De onderzoeksresultaten van 'Jongeren schrijven, creatief schrijven tussen 12 en 18 jaar' zijn te downloaden via www.jeugdraad.nl/jeugdraadpanel en www.kunstfactor.nl/publicaties

Wat is er te doen voor schrijvende jongeren?

Bij het onderzoek van de Jeugdraad inventariseerde Kunstfactor ook het aanbod van workshops, cursussen, wedstrijden en andere activiteiten speciaal voor jongeren.

Deze inventarisatie verschijnt onder de titel 'Jongeren schrijven - wat en waar?' op www.kunstfactor.nl/publicaties

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.kunstfactor.nl


Noot voor de redactie:

Noot voor redactie,