Teleurstelling bij VluchtelingenWerk Nederland & Amnesty International

29/05/2008 09:22

VluchtelingenWerk Nederland

Staatssecretaris gaat door met uitzetten asielzoekers naar Griekenland

Amsterdam, 29 mei 2008 --- Staatssecretaris van Justitie Albayrak is niet van plan te stoppen met het overdragen van asielzoekers naar Griekenland, zo laat zij in antwoord op een gezamenlijke brandbrief van VluchtelingenWerk Nederland en Amnesty International weten. De beide organisaties zijn teleurgesteld dat zij alle aanwijzingen dat asielzoekers in Griekenland in erbarmelijke omstandigheden terechtkomen, naast zich neerlegt.

In maart dit jaar riepen VluchtelingenWerk en Amnesty de staatssecretaris op uitzettingen naar Griekenland stop te zetten. Dit naar aanleiding van steeds sterker wordende signalen over de rampzalige behandeling van asielzoekers daar. Asiel aanvragen is zo goed als onmogelijk en er is een schrijnend gebrek aan opvang. Er zijn steeds meer berichten over ernstige mensenrechtenschendingen - mishandeling, detentie onder mensonterende omstandigheden - door de Griekse autoriteiten.

Medewerkers van VluchtelingenWerk en Amnesty constateerden in februari dit jaar nog met eigen ogen de wantoestanden in Griekenland. Het Europese Hof van Justitie heeft het land al eerder veroordeeld omdat het zijn verplichtingen over opvangvoorzieningen voor asielzoekers niet nakomt. En de Europese Commissie heeft Griekenland weer voor het Europees Hof van Justitie gedaagd, omdat zij vindt dat Griekenland zich niet aan zijn verantwoordelijkheden onder de Dublinverordening houdt. Recent heeft zelfs de UNHCR EU-lidstaten opgeroepen geen asielzoekers meer over te dragen aan Griekenland. 'Het is te betreuren, aldus Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International, dat de staatssecretaris deze serieuze berichten naast zich neer legt'.

'De situatie in Griekenland voldoet allesbehalve aan Europese maatstaven en het ziet er niet naar uit dat dit op korte termijn verbetert', zegt Edwin Huizing, directeur VluchtelingenWerk. 'Het is dan ook zeer teleurstellend dat Albayrak geen gebruik wil maken van haar bevoegdheid de asielverzoeken hier af te handelen'.

In haar brief geeft de staatssecretaris aan dat zij de Griekse autoriteiten zal aanbieden te helpen bij het behandelen van asielaanvragen. VluchtelingenWerk en Amnesty juichen elke bijdrage aan de verbetering van de asielprocedure toe en zijn benieuwd hoe zij dit wil doen. Maar zolang de omstandigheden voor asielzoekers en de asielprocedure niet voldoen aan internationale en Europese maatstaven, blijven de beide organisaties vinden dat de staatssecretaris moet stoppen met uitzetten van asielzoekers naar Griekenland.

Asielzoekers die via een ander Europees land in Nederland aankomen, de zogenaamde Dublinclaimanten, worden naar het eerste Europese land van binnenkomst verwezen voor het indienen van een asielverzoek (conform de Europese Dublinverordening). Nederland kijkt dan niet naar het asielverzoek, want dat is de verantwoordelijkheid van het eerste land, waarnaar de asielzoeker vervolgens wordt uitgezet.