Time : 10:15:00
Date : 29 May 2008
Sender Name: HDP

Enquête: 75% van de werknemers tevreden over werkomgeving

Lawaai en kantoorklimaat zijn de voornaamste factoren van ongemak

Tal van factoren, zoals lawaai, temperatuur, planten, de positie van het scherm, de stoel... beïnvloeden de werkomgeving. Als partner op het vlak van welzijn heeft de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming AristA een onderzoek gevoerd bij 1.103 mensen om een stand van zaken op te maken: hoe goed voelen werknemers zich in hun werkomgeving?

Samenvatting
Drie kwart van de ondervraagden noemt zich tevreden over zijn werkomgeving. Maar wanneer aan alle respondenten wordt gevraagd om algemeen het negatiefste aspect aan te duiden van hun job, dan staat de werkomgeving op de eerste plaats, gevolgd door het loon en de afstand tussen woon- en werkplaats.

Welke ongemakken ondervinden ze op het werk? Alle factoren die samenhangen met het kantoorklimaat (te warm, te koud, te droge lucht, tocht...), komen bovenaan op het lijstje, gevolgd door lawaai. Ook de inrichting van het bureau is ook van groot belang. 20% van de respondenten geeft toe gedraaid tegenover zijn computer te zitten. Volgens de praktijkervaring van de ergonomen van AristA denken heel veel mensen dat ze de ideale positie aannemen aan hun bureau, terwijl dat niet zo is. 734 mensen hebben dan ook de afgelopen 6 maanden pijnklachten gehad als gevolg van hun beeldschermwerk. Pijn aan nek en schouders worden het vaakst vermeld, gevolgd door pijn aan de pols en de voorarmen.

De houding van de werknemer en de positie van het scherm zijn dus van groot belang om pijnklachten als gevolg van beeldschermwerk te voorkomen. De pijn kan enerzijds worden veroorzaakt door onaangepast meubilair (stoel, bureau) en anderzijds door een verkeerde houding. Zelfs een splinternieuwe ergonomische stoel garandeert niets, als de werknemer niet weet hoe hij die moet gebruiken of een verkeerde houding instelt.

De ondervraagde personen die met een computer werken, hebben een relatief juiste houding. 90% beschikt over de nodige ruimte om de voorarmen te laten steunen voor het toetsenbord en 85% zit op de juiste hoogte in verhouding tot het bureau. Negatieve punten: 75% van de mensen die hun voeten niet plat op de grond kunnen zetten, beschikt niet over een voetsteun en van de mensen die meer dan twee uur met een draagbare computer werken, beschikt slechts 30% over de drie instrumenten die noodzakelijk zijn, namelijk een afzonderlijk toetsenbord en muis en een support om het scherm te verhogen.

Gedetailleerde analyse van de enquête beschikbaar via www.arista.be

Contact :
Delphine Motte
T 0475 37 32 55
delphine.motte@hdp.be

URL: http://www.arista.be

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR